KONAČNA ODLUKA Prihodi od zamrznute ruske imovine u EU ići će za obranu Ukrajine

Autor:

Europska komisija

Arnaud Andrieu / Sipa Press / Profimedia

Vijeće Europske unije donijelo je utorak niz propisa kojima se osigurava da se neto dobit iz neočekivanih i izvanrednih prihoda od zamrznute ruske imovine koristi za vojnu potporu Ukrajini, kao i za jačanje kapaciteta njezine obrambene industrije i obnovu.

To znači da će financijske institucije koje na svojim računima drže rusku zamrznutu imovinu u iznosu većem od milijun eura dati financijski doprinos iz svoje neto dobiti akumulirane od 15. veljače ove godine.

Dogovor na nižoj razini postignut početkom svibnja

Vijeće EU još je 12. veljače 2024. odlučilo da financijske institucije koje drže više od milijun eura imovine i rezervi ruske Središnje banke, a koja je imobiliizirana slijedom restriktivnih mjera Unije, moraju ostaviti sa strane izvanredna novčana sredstva koja se nakupljaju zbog tih mjera, te da ne mogu raspolagati s neto dobiti koja iz toga proizlazi.

NOVAC I JAHTE Njemačka zamrznula 3,9 milijardi eura ruske imovine, time će se kupiti oružje za Ukrajinu

Odluku je u utorak formalno potvrdilo Vijeće EU nakon što je dogovor na veleposlaničkoj razini postignut početkom ovoga mjeseca.

Velika ruska imovina u EU ‘na ledu’

Prema toj odluci, 90 posto tih sredstava ići će u fond EU za vojnu pomoć Ukrajini, a preostalih 10 posto za njezinu obrambenu industriju i obranu.

Prema procjenama EU, zamrznuta ruska imovina mogla bi donijeti između 15 i 20 milijardi eura do 2027. godine.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.