PREDUJAM ZA ŠTETU Estonski parlament podržava korištenje zamrznute ruske imovine za odštetu Ukrajini

Autor:

epa11333872 A residential building damaged during recent shelling on the outskirts of Volchansk, Kharkiv region, Ukraine, 11 May 2024, amid the Russian invasion. Some people decided not to evacuate but remain in the village instead, regardless of local authority’s advice. More than 1,700 people were evacuated from border areas in Ukraine's Kharkiv following incursions by the Russian army. According to the head of the Kharkiv Military Administration Oleg Synegubov, Russian troops have increased shelling and are trying to attack Ukrainian positions in the northern Kharkiv area.  EPA/GEORGE IVANCHENKO

EPA/GEORGE IVANCHENKO

Estonski parlament odobrio je prijedlog kojim se dopušta korištenje zamrznute ruske imovine za plaćanje naknade za ratnu štetu u Ukrajini.

Prošli su se tjedan veleposlanici Europske unije složili da će za obranu Ukrajine koristiti nepredviđenu dobit od imovine ruske središnje banke zamrznute u EU-u. Odluka bi mogla biti i službeno usvojena sljedeći tjedan.

“Napravili smo velik korak prema stvaranju presedana koji bi Europa mogla slijediti”, rekao je estonski ministar vanjskih poslova Margus Tsahkna.

Grupa zemalja G7 zamrznula je oko 300 milijarda dolara vrijednu rusku financijsku imovinu nedugo nakon invazije Moskve na Ukrajinu godine 2022. Od tada EU i ostale zemlje članice G7 raspravljaju o tomu hoće li i na koji način ta sredstva iskoristiti za pomoć Ukrajini.

Američki državni tajnik Antony Blinken u utorak je rekao da Sjedinjene Države namjeravaju iskoristiti svoje ovlasti i zaplijeniti rusku imovinu te je upotrijebiti za obnovu Ukrajine. Sada o tomu raspravljaju s članicama G7 da bi nakanu provele u djelo.

Zakon su poduprle dvije trećine članova estonskog parlamenta, a čini ga 101 član, stoji u priopćenju.

Estonski zakon dopustio bi da se zamrznuta imovina pojedinaca i tvrtki koje su pridonijele nezakonitim ruskim radnjama upotrijebi kao “predujam za štetu koju Rusija duguje Ukrajini“, rekao je parlament.

Da bi to realizirala Estonija mora primiti zahtjev za korištenjem imovine, a povezanost njihova vlasnika s nezakonitim radnjama mora biti čvrsto dokaziva jer vlasnik imovine može osporiti upotrebu tih sredstava za Ukrajinu na estonskim sudovima.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.