SIMULTANI UDARI Izrael sravnio dio Džabalije i napao Rafah iz zraka

Autor:

GAZA BORDER - MAY 15: The mobilization of IDF armored units along the Gaza border are seen as the Israeli Defense Forces (IDF) persist with their aerial and ground attacks on Gaza on May 15, 2024. Mostafa Alkharouf / Anadolu/ABACAPRESS.COM,Image: 873242003, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

AA/ABACA/Profimedia

Izraelske snage probile su se dublje u izbjeglički kamp Džabaliju na sjeveru Gaze, objavili su lokalni stanovnici, dodajući da je u izraelskim zračnim napadima poginulo najmanje petero ljudi u južnom gradu Rafahu.

Simultani izraelski napadi na sjeverni i južni rub Pojasa Gaze ovaj su mjesec pokrenuli novi egzodus stotina tisuća stanovnika u enklavi i značajno smanjili dostavu humanitarne pomoći, pojačavši time rizik od gladi stanovništva.

U Džabaliji, izbjegličkom kampu izgrađenom za civile izbjegle prije 75 godina, izraelska vojska koristila je buldožere da ukloni trgovine i druge zgrade blizu lokalne tržnice, javljaju stanovnici.

Izrael je objavio da se vratio u taj kamp, za koji je prije nekoliko mjeseci rekao da u njemu više nema boraca Hamasa, kako bi se, tvrdi izraelska vojska, spriječilo da se militantna skupina ondje regrupira.

Zdravstvene vlasti i hitne službe objavile su kako su deseci tijela pod ruševinama kuća u Džabaliji, no da im spasioci ne mogu pristupiti.

“Izrael ruši kamp ljudima na glave, bombardiranje ne prestaje, a svijet poziva da u Gazu uđe više hrane. Želimo spašavati živote, a ne dodatnu hranu”, rekao je Abu El-Naser, stanovnik Džabalije izbjegao u grad Gazu.

U izraelskoj ofenzivi na Pojas Gaze ubijeno je više od 35 tisuća Palestinaca, tvrde lokalne vlati, dodajući da se traga za još najmanje deset tisuća, zatočenih ispod uništenih zgrada.

Izraelska vojska dan ranije je objavila kako je uništila “oko 70 terorističkih lokacija” u enklavi, uključujući skladišta naoružanja, lansere raketa, vojna postrojenja i promatračnice.

Na jugu enklave u izraelskom zračnom napadu ubijeno je troje djece u kući u Han Junisu te najmanje petero ljudi, od kojih troje djece, u domu u Rafahu.

BULDOŽERI KRČE PUT TENKOVIMA Izrael uništava sve što može; zgrade, tržnice, trgovine, restorane…

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.