SANADER OPET NA SUDU Država želi naplatiti dva milijuna eura od kćeri Nevenke Jurak

Autor:

Ivo Sanader

Sanjin Strukic/PIXSELL

Krak afere Fimi media u četvrtak se vraća na sud. Od njezinog početka prošlo je više od 20 godina, a tek sada će sud odlučivati o oduzimanju milijunskog iznosa marketinškoj tvrtki Fimi media preko koje se izvlačio novac iz javnih poduzeća.

Još krajem 2003. bivši hrvatski premijer Ivo Sanader s nekoliko svojih suradnika osmislio je kako da dođe do državnog novca – izvlačeći ga je preko marketinških usluga iz javnih poduzeća. Kao posrednik mu je, sve do 2009. služila marketinška firma Fimi media. Upravo po toj tvrtki cijela afera kojom je bio obuhvaćen i sam Sanader, dobila je medijski naziv, podsjeća N1.

Pravomoćno osuđen i zbog Fimi medije

Sanader je zbog tog slučaja pravomoćno osuđen na osam godina zatvora, a kasnije mu je ta osuda u postupku objedinjavanja kazni ublažena na sedam godina. Na kraju je za sve tri afere – onu s Fimi medijom, te Planinskom i Ina-MOL, u kojima je pravomoćno osuđen, dobio ukupno 18 godina zatvora.

U tom istom postupku novčano je kažnjena i Hrvatska demokratska zajednica čiji su crni fondovi punjeni nezakonito izvučenim novcem.

Raspravljat će se o stečajnoj masi Fimi medije

Iako se, dakle, činilo da je slučaj Fimi media završen, danas na Županijskom sudu u Zagrebu počinje proces oduzimanja nezakonite zarade tvrtki Fimi media. Točnije, riječ je o stečajnoj masi te firme, jer je nad Fimi medijom otvoren stečaj. Dio novca koji je slio u tvrtku prebačen je i nasljednici vlasnice Fimi medije.

Vlasnica Fimi medije bila je Nevenka Jurak koja je tijekom sudskog procesa preminula. Naslijedila ju je njezina kćer, pa država sada od nje, te stečajne mase Fimi medije želi naplatiti oko dva milijuna eura. Upravo zbog smrti Nevenke Jurak i stečaja Fimi medije, to oduzimanje moralo je biti provedeno u posebnom sudskom postupku.

Ponovljeni proces

Iako je u listopadu 2022. Županijski sud u Zagrebu donio nepravomoćnu presudu da se taj novac Fimi mediji i nasljednici Nevenke Jurak oduzima, nakon žalbi obrane Visoki kazneni sud sve je vratio na ponovno suđenje.

U prvom postupku samo je pročitana pravomoćna presuda protiv Sanadera i ostalih iz afere Fimi media, dok predstavnici tvrtke i nasljednica Nevenke Jurak nisu dobili priliku postavljati nikakva pitanja.

Budući da je Nevenka Jurak tijekom prvog procesa preminula, Visoki kazneni sud zaključio je da ne bi bilo pravedno samo pročitati pravomoćnu presudu koja se odnosila na njezine suoptuženike. Nije u redu da ni Jurak ni njezina nasljednica nisu mogli propitivati dokaze u procesu.

Fimi media: Obrazloženje presude: Nezasitni Sanader koristio moć na štetu svih građana

Zato je naloženo Županijskom sudu u Zagrebu da u ponovljenom procesu, koji počinje danas, ispita i Ivu Sanadera i Mladena Barišića, koji je bio šef Carinske uprave i najbliži Sanaderov suradnik, i Branku Pavošević, koje ja bila blagajnica u HDZ-u, te Ratka Mačeka, koji je bio glasnogovornik stranke, kao i predstavnika HDZ-a odvjetnika Vladimira Terešaka. Osim njih, trebao bi biti ispitan i financijski vještak Zrinko Ručević, ističe N1.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.