Novac iz afere Fimi media vraća se u državni proračun u iznosu od 11,89 milijuna kuna

Županijski sud u Zagrebu u četvrtak je presudio da se u slučaju stečajne mase Fimi medije nalaže Hrvatskoj poštanskoj banci da, u roku od 15 dana nakon pravomoćnosti presude, u državni proračun uplati dosad blokiranih 11,89 milijuna kuna protupravno stečene koristi.

Taj iznos na sudskom pologu bio je zaplijenjen od početka afere Fimi media, no pravomoćnošću ove presude trebao bi se napokon prebaciti u državni proračun.

Presuđeno je i oduzimanje protupravno stečenih 2,55 milijuna kuna od Arijane Jurak, nasljednice vlasnice Fimi Medije Nevenke Jurak te uplata tog novca u državni proračun.

Prema presudi utvrđeno je da je 11,89 milijuna bila nezakonita zarade Fimi medije u poslovima koja je ta tvrtka imala s državnim poduzećima iz kojih se izvlačio novac.

Taj se novac, kako se ispostavilo, koristio za financiranje crnih fondova HDZ-a i osobnih potreba bivšeg premijera Ive Sanadera, a nakon pravomoćne presude novac se morao oduzeti u posebnom postupku.

Sredinom listopada 2021. Vrhovni sud je djelomično potvrdio presudu nakon ponovljenog postupka u slučaju Fimi media, po kojoj je HDZ zbog izvlačenja novca iz državnih institucija i tvrtki morao platiti 3,5 milijuna kuna kazne, dok je bivšem predsjedniku te stranke i premijeru Ivi Sanaderu kazna, uz povrat ukradenog novca, s osam smanjena na sedam godina zatvora.

Komentiraj