‘PRIPREMITE OPORUKE’ Pljušte reakcije na prijetnje smrću redakciji Nacionala, čeka se policija

Autor:

Saša Zinaja/NFoto

Dana 20. svibnja 2024. zagrebački tjednik Nacional primio je prijetnje smrću, porukom poslanom na službeni broj mobitela urednika, objavio je Europski centar za slobodu medija.

Mapping Media Freedom (Mapiranje slobode medija) dokumentira kršenja slobode tiska i medija diljem Europe. Dokumentirani incidenti javno su dostupni i mogu se istraživati, filtrirati i pretraživati.

O prijetnji smrću koju je dobila redakcija Nacionala pišu:

Autor prijetnji smrću upozorio je da će se redakcija uskoro naći pod “eksplozivom”, misleći na Ivu Pukanića, vlasnika hrvatskog tjednika Nacional i njegovog bliskog suradnika Niku Franjića koji su 23. listopada 2008. u Zagrebu ubijeni autobombom. Poruka se osvrnula i na nedavna događanja u Slovačkoj, konkretno pokušaj atentata na slovačkog premijera Roberta Fica.

U poruci zaprimljenoj 20. svibnja stajalo je: “Vi i vama slični ubili ste premijera Fica pišući poluistine, laži i huškajući ljude koji rade svoj posao na prikupljanje novca. Vaš trostruki doušnik platio je to glavom, a uskoro će i svi urednici iz ‘osovine zla’. Čekamo trenutak da vas uhvatimo što više zajedno kako ne bismo rasipali eksploziv samo za jednog smetlara. Lešinari koji prežive počet će pisati istinu i samo istinu, a ne lagati, izmišljati i pisati samo da bi skupili novac. Pratimo vas i više od dvije će biti uspješne, stoga napišite svoje oporuke…”

Redakcija Nacionala službeno je obavijestila ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića o ovoj prijetnji i podnijela prijavu policijskim istražiteljima u sjedištu Policijske uprave u Heinzelovoj ulici u Zagrebu.

NACIONAL PRIJAVIO PRIJETNJU: ‘Čekamo trenutak da vas što više uhvatimo zajedno da ne trošimo eksploziv za samo jednog strvinara’

Jezive prijetnje Nacionalu pokazuju da su za novinare u Hrvatskoj došli opasni dani

Hrvatsko novinarsko društvo zgroženo je prijetnjama upućenima redakciji tjednika Nacional u kojima je nedvosmisleno istaknuta poveznica sa stravičnim atentatom iz 2008. godine na urednika i vlasnika tog tjednika Ivu Pukanića i njegova suradnika Niku Franjića. HND ih smatra izravnim ugrožavanjem sigurnosti naših kolegica i kolega iz Nacionala, uz koje stojimo, ali i izravnim udarcem na slobodu medija.

Kako je izvijestila redakcija Nacionala, 20. svibnja na službeni redakcijski broj mobitela zaprimljena je jeziva poruka.

Smatramo da su ovakve prijetnje izravno povezane s pogoršanjem ionako loše klime u društvu za novinarsku profesiju. Podsjetit ćemo samo na činjenicu da je premijer Andrej Plenković prije nešto više od mjesec dana Nacional, zajedno s Telegramom, N1, Indeksom i 24 sata, opasno etiketirao kao “osovinu zla”.

Također podsjećamo na otvorene prijetnje čelnika Domovinskog pokreta upućene redakciji tjednika Novosti, ali i cijeloj novinarskoj zajednici, pri čemu su mediji praktički označeni kao neprijatelji države.

Ovakve i slične neodgovorne i opasne izjave, kao i izostanak jasne i nedvosmislene osude prijetnji i napada na novinare i medije od najviših političkih predstavnika države djeluju kao pogonsko gorivo za razne anonimne hulje – što pokazuje i sve veći broj prijetnji koje u posljednjih nekoliko tjedana primaju i ostale naše kolegice i kolege.

Hrvatsko novinarsko društvo s najnovijim će drastičnim prijetnjama upoznati međunarodnu javnost i institucije te upozoriti kako su za novinarsku zajednicu u Hrvatskoj došli opasni dani.

Poruka, međutim, onima koji nas žele zastrašiti i dalje je ista: nećete nas ušutkati.

Priopćenje za javnost potpisuje Izvršni odbor HND-a, Hrvoje Zovko, kao predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, te potpredsjednici Chiara Bilić i Dragutin Hedl.

VJEROVALI ILI NE Tehnička Vlada čestitala Svjetski dan slobode medija. Plenkovićev posljednji napad na novinare bio je – jučer

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Avatar photo
NijeRuza

prije 1 mjesec

Draga redakcijo Nacionala, sada, kada ste podnijeli prijavu Zagrebačkoj Policiji i Zagrebačkom MUP-u, nemojte da brinete više ništa! Jer kada Zagrebačkoj Policiji i Zagrebačkom MUP-u podnesete prijavu za ozbiljne prijetnje smrću i dostavite sve dokaze, oni ne poduzimaju apsolutno ništa! Što se tiče oporuke, ha pisali je, ha ne pisali, isto vam ga dođe, jer hebe se vama tko će šta nasljediti kada kriminalci ispune svoje prijetnje!