Aromara

Poziv na stručni skup koji će se održati 9. lipnja u prostorima tvrtke Medika

Organizatori vas pozivaju na stručni skup ‘OD A DO Z: Proizvodnja aromaterapijskih sirovina i proizvoda, kontrola kvalitete, zakonski preduvjeti za plasiranje proizvoda na tržište’ koji će se održati 9. lipnja od 9 sati u prostorima tvrtke Medika d.d. (Capraška 1, Grad Zagreb).

Teme stručnog skupa vezane su uz proizvodnju sirovina (eterična ulja) i krajnjih proizvoda (kozmetički preparati), kontrolu kvalitete, distribuciju sirovina i krajnjih proizvoda te tumačenje zakona i regulativa kojima su uređene navedene aktivnosti.

Skup je namijenjen sudionicima svih faza u procesu stvaranja aromaterapijskih sirovina i proizvoda: proizvođačima sirovina, distributerima, proizvođačima krajnjih proizvoda i kupcima. Uz vrijedna znanja, ovaj stručni skup predstavlja i odličnu priliku za networking, ostvarivanje suradnje te upoznavanje i bolje razumijevanje stručnjaka iz područja aromaterapije i srodnih djelatnosti.

PROGRAM RASPORED:

9:00 – 9:30

Uvodna riječ: Eterična ulja – antibiotici budućnosti i ključni faktori u anti-aging procesu

Mara Doljak, mag.pharm.

9:30 – 11:30

Autentičnost i kvaliteta eteričnih ulja kao preduvjet njihove terapijske primjene Mr. sc.

Jasminka Papić, dipl.ing.

Pauza 11:30 – 12:00

12:00 – 14:00

Eterična ulja prema indikacijama tradicionalnih biljnih lijekova u EU

Prof.dr.sc. Ivan Kosalec, mag.pharm.

Pauza 14:00 – 14:15

14:15 – 15:30

Zakonodavni okvir kozmetičkih proizvoda: Nužno zlo?

Neža Rangus, dipl.chem.ing.

15:30 – 16:30

Kako prepoznati lažna eterična ulja – susret znanosti i struke

Dr. sc. Iva Rezić

16:30 – 16:45

Završna riječ Mara Doljak, mag.pharm.

Networking 16:45

SUDIONICI I TEME PREDAVANJA:

MARA DOLJAK, mag. pharm.

Osnivačica i direktorica tvrtke Aromara d.o.o., pionira aromaterapije na prostoru Hrvatske i regije, s više od 25 godina iskustva u području aromaterapije. Ravnateljica Aroma Akademije.

Mr. sc. JASMINKA PAPIĆ, dipl. ing.

Četrdeset godina rada na poziciji voditeljice Odsjeka za aroma mirise, vitamine i biološki aktivne tvari pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo: Služba za zdravstvenu ekologiju. Članica raznih državnih povjerenstava vezanih uz legislativu, kontrolu i primjenu biološki aktivnih tvari, eteričnih ulja, aroma i prehrambenih enzima.

Autentičnost i kvaliteta eteričnih ulja kao preduvjet njihove terapijske primjene
Djelotvornost eteričnih ulja, kod bilo kojeg načina primjene, ovisi prvenstveno o njihovoj kvaliteti, autentičnosti i izboru metode primjene. Stoga je za uspješnost terapije, uz korištenje propisno deklariranih kvalitetnih i autentičnih eteričnih ulja, ključno dobro poznavanje botaničkih vrsta biljaka iz kojih se proizvode, znanje o njihovom kemijskom sastavu i sterokemijskim specifičnostima, mehanizmima djelovanja te sigurnosti primjene. Odgovornost za to dijele svi sudionici na putu od proizvodnje eteričnog ulja, njegove kontrole, distribucije sve do konačne aplikacije.

Dr. sc. IVA REZIĆ

Predstojnica Zavoda za primijenjenu kemiju s bogatim iskustvom u području kemijskog inženjerstva i analitičke kemije.

Osim klasičnih fizikalno-kemijskih metoda (poput određivanja relativne gustoće, mješivosti, optičke rotacije, peroksidnog broja, indeksa estera i kiselinskog indeksa, određivanja apsorbancije i točke ledišta te praćenja karotenoida), u analizi eteričnih ulja vrlo važna je primjena kromatografskih metoda poput tankoslojne i plinske kromatografije.

Kako u brzoj i preciznoj detekciji krivotvorina eteričnih ulja kemičarima danas pomaže i primjena kemometrike uz sofisticirane statističke metode kao što je primjerice metoda Principal component analysis (PCA), tome će u ovom predavanju biti dan poseban naglasak.

NEŽA RANGUŠ

Direktorica tvrtke Arxfarm d.o.o. Višegodišnje iskustvo u proizvodnji, analizi i distribuciji eteričnih ulja i prirodnih proizvoda; stručnjakinja za izradu procjena sigurnosti za prirodne kozmetičke proizvode. Predavanje će se dotaknuti zakonske regulative vezane uz plasiranje prirodnih kozmetičkih proizvoda na tržište (europska regulativa EC 1223/2009, PIF…)

Prof dr. sc. IVAN KOSALEC, mag.pharm.

Znanstveni savjetnik i stručnjak Europske agencije za lijekove, vanjski suradnik Agencije za lijekove i medicinske proizvode RH, koordinator Radne grupe za homeopatsku farmaciju u hrvatskom Homeopatskom medicinskom društvu, član izvršnog odbora Interdisciplinarne sekcije za kontrolu rezistencije bakterija na antibiotike Ministarstva zdravlja RH.

Eterična ulja kao iscrpine biljnih droga imaju dogogodišnju upotrebu unutar europske etnobotanike i fitofarmacije. No, pozivajući se na tradicionalnu upotrebu eteričnih ulja, nekoliko je primjera uspješno dokazanih upotreba tijekom najmanje 30 godina na Europskom tlu.

Predavači će, uz gore navedene teme, predstaviti i objasniti sljedeće točke interesa:

1. Kut zakreta (određivanje, promjena izomera cis- trans)
2. Starenje ulja (promjena u sastavu)
3. Raslojavanje tijekom stajanja
4. Detekcija patvorevina
5. Kromatografska kolona za analizu eteričnih ulja (razlike u kolonama)
6. Mirovanje ulja (tj promjena u GC analizi tijekom skladištenja)
7. Utjecaj temperaturnih režima i tlakova pri proizvodnji na kvalitetu ulja

POKROVITELJI

IREKS AROMA d.o.o.
Arxfarm d.o.o.
Medika d.d.

PRIJAVE I INFORMACIJE:

[email protected]

Komentiraj