RADIO NACIONAL Vesna Pusić: Ledi mi se krv u žilama od pomisli kako bi Hrvatska izgledala da nismo ušli u EU…

Autor:

03.11.2021 Zagreb- Vesna Pusic, bivsa politicarka i sveucilisna profesorica.
 Photo: Boris Scitar/PIXSELL

Boris Scitar/PIXSELL

Andrej Plenković u petak je dobio mandat od predsjednika Republike Milanovića za većinu koju će oformiti s desničarskim Domovinskim pokretom, čiji program je upitan s stanovišta dosegnutih demokratskih standarda i manjinskih prava, kako manjina, tako i manjinskih grupacija. Sve to zaokružuju revizionistički zahtjevi koji su protivni povijesnoj istini o porazu fašizma.

Proeuropski Plenković utopio se u šovinističkoj paradigmi Domovinskog pokreta i odustao od svojih osnovnih načela koja je zagovarao. Tako se Hrvatska uklopila u trend koji vlada Europskim zemljama gdje desnica u zamahu dolazi na vlast. Na ‘ Vrućem stolcu’ Zrinke Vrabec Mojzeš sjedila je Vesna Pusić, potpredsjednica Vlade u mandatu Zorana Milanovića i ministrica vanjskih poslova u vrijeme pristupanja Hrvatske u EU koja je na pitanje o dobrobiti koju je od toga Hrvatska imala ili smo pak otišli unatrag rekla:

“I jedno i drugo. Dodala bi da se istovremeno slavi i dan pobjede nad antifašizmom u Drugom svjetskom ratu. Neki to povezuju sa Sovjetskim savezom koji je prvo počeo kao partner Hitlera i potom bio napadnut nakon što je Njemačka prekršila Molotov – Ribbentrop pakt. Nakon toga ogroman broj ljudi je poginuo na Ruskoj strani. Što se tiče našeg napretka, meni se ledi krv u žilama kako bi izgledala Hrvatska da nismo ušli u EU. Vjerojatno ne bi izgledali puno bolje nego Srbija danas. Mislim da smo ogromno profitirali, također mislim da nije istina da se EU ne miješa, i nije ideja da se ne miješa u unutrašnje stvari, upravo obrnuto. To je jedna od glavnih stvari a to znači da u EU ulaze države koje se slažu oko nekih temeljnih vrijednosti”, zaključila je.

STRUČNJACI ZGROŽENI! Analiza programa DP-a: Čeka li nas Ministarstvo propagande i Ministarstvo bolje prošlosti?

Zbog čega se nakon ulaska u EU dogodilo nazadovanje u dosegnutim standardima, nakon rigoroznog monitoringa Vesna Pusić je objasnila: “Jedanput kada postanete punopravnom članicom, cijela ideja je da ste došli do jedne razine gdje i javnost zahtijeva određene standarde u funkcioniranju institucija i funkcioniranju države i naprosto sankcionira one političare i političke stranke koje to narušavaju.”

O tome zašto se ne sankcioniraju takve devijacije Vesna Pusić kaže: “To se nigdje ne događa, a naročito ne u državama tzv. nove Europe ili istočne Europe, gdje ne postoji dugotrajna politička kultura, dakle, neka uvriježena percepcija kako institucije moraju funkcionirati, gdje ne postoji njihova tradicija funkcioniranja i gdje su ti populistički lideri, pokreti, političke stranke na neki način zarobile državu. Za Mađarsku se to bez daljnjega može reći. U Poljskoj je bio ozbiljan pokušaj da se to napravi, na sreću oni imaju lidera kakav je Tusk koji je uspio to sve izdržat i kojem je sada teško korigirati i anulirati sve one stvari koje su njegovi prethodnici na vlasti napravili”, završila je.

Posebno je komentirala Plenkovićevo odricanje od nacionalnih manjina, posebno srpske: “Mislim da to nema nikakve veze s manjinama, niti Domovinski pokret nije bio protiv Čeha, Mađara već protiv Srba, konkretno Milorada Pupovca. Ja mislim da je to iz jednog jednostavnog konkretnog razloga. Ja se s njim katkad slažem, a katkad i ne. Ja njega iznimno cijenim kao političara i on je kao prvo obrazovaniji od cijelog Domovinskog pokreta pomnoženo s današnjim datumom. Drugo, on je vrlo pametan čovjek, treće on je sposoban političar i on je ‘crvena krpa’ Domovinskom pokretu’ koji ima nešto protiv Srba a naročito pametnih koje ne mogu patronizirati. To je jedna od tragičnih stvari za koju sam mislila da smo je se riješili, a to je ta plemenska politika etničke podjele, mržnje. Ne bi ja tu govorila o manjinama, to je zahtjev da se Srbe makne iz blizine vlasti i to je stav prema Srbima, a ne prema manjinama”, završila je elaboriranje Pusić.

Cijelo gostovanje pogledajte u nastavku:

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Avatar photo
Lumumba

prije 2 tjedna

Ono što fali, gospođa Vesna, je naobrazba onih 2/3 biračkog tijela, koji su doveli desnicu na vlast, a čija jedina filozofija je u se, na se i poda se. Takvim ljudima i nije mjesto u EU, pa me veseli da takvi nemaju neku demografsku budućnost, s kojom toliko lupaju po stolu zadnjih dana. Nadam se da će Plenković s ovima završiti brže nego s MOST-om. Vama svaka čast, svaka riječ Vam je na mjestu.

Avatar photo
slatkatajna

prije 2 tjedna

onda nebi mogla štititi RBA yadružnu mafiju koja mi je ukrala 300 000 eura i potjerala me na ropstvo u inozemstvo zbog kriminalnog djelovanja gospođe Pusić koja je stopirala sve istrage protiv RBA zadruga i uz pomoć EUrobske mafije srušila Škibolin zakon jednoglasno usvojen u Saboru RH

Avatar photo
Josip Smrekovac

prije 2 tjedna

Za Vesnu Pusić, bracu i ostale "napredne antifašiste" su "revizionistički zahtjevi koji su protivni povijesnoj istini o porazu fašizma" kada se otkrije i pokaže činjenica postoji i nekoliko stotina tisuća žrtava partizanskog masakra hrvatskih vojnika i civila 1945. i još mnogo jugokomunističkih udbaških žrtava raznih "nacionalista", "klerofašista" i drugih "neprijatelja naroda" kasnije.