‘OVO JE KRAJNJE OZBILJNO’ Europski novinari osuđuju pozive DP-a na prestanak financiranja Novosti

Autor:

Zagreb: Proslava 100. broja Novosti 15.02.2019., Zagreb - HND. Redakcija Novosti obiljezila je izlazak 1000. broja Samostalnog srpskog tjednika Novosti u velikoj dvorani Novinarskog doma u Zagrebu. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Sanjin Strukic/PIXSELL

Europska federacija novinara (EFJ) pridružila se svojim hrvatskim podružnicama, Hrvatskom novinarskom društvu i Sindikatu hrvatskih novinara, u osudi poziva krajnje desne političke stranke Domovinskog pokreta na smanjenje javnih sredstava za tjednik Novosti, koji izdaje Srpsko narodno vijeće, SNV, organizacija koja predstavlja srpsku manjinu u Hrvatskoj.

Čelnik krajnje desnog Domovinskog pokreta Ivan Penava izjavio je 8. svibnja 2024. na tiskovnoj konferenciji u Šibeniku da će njegova stranka podržati novu vladinu koaliciju predvođenu konzervativnom Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) samo ako prekine financiranje tjednika Novosti.

Prema njihovim stavovima, jedini tiskani medij za srpsku manjinu “predstavlja napad na temelje države, iznošenje političkih stavova pod krinkom zaštite manjina”.

Financirane od strane javnog tijela, “Savjeta za nacionalne manjine u sklopu Programa kulturne autonomije manjina” i izdavača Srpskog narodnog vijeća, Novosti su jedna od najuglednijih publikacija u zemlji, poznata po svojim istraživačkim reportažama.

MAJA SEVER ZA NACIONAL.HR ‘Kako se mogu dati državna jamstva da se ne financira manjinski list? Ovo je udar na medije!’

“Sama ideja da se kao uvjet za sklapanje koalicijskog sporazuma nameće ukidanje jednog medija je skandalozna i neprihvatljiva“, rekao je predsjednik HNS-a Hrvoje Zovko.

“Financiranje Novosti, kao i niza listova i časopisa nacionalnih manjina u Hrvatskoj, propisano je Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina u Hrvatskoj. Zadiranje u Novosti je, dakle, zadiranje u Ustavom zajamčena prava manjinske zajednice“, napominje Zovko.

“Ucjena oko financiranja Novosti napad je na medijski pluralizam i prava manjina”, izjavila je predsjednica Europske federacije novinara Maja Sever.

“Ukoliko ovaj sporazum ratificira koalicijska vlada, to bi značilo da hrvatska vlada neće oklijevati sklopiti vladin pakt o kršenju vladavine prava i Ustava. Ovo je krajnje ozbiljno”, zaključila je Sever.

BALKAN INSIGHT Zahtjev za ukidanje financiranja Novosti je napad na manjine i slobodu medija

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.