Zanimljivosti
Decoration icon

Jom Kipur

Danas je Jom Kipur, najsvetiji dan u židovskoj vjeri, kada je oprošten “grijeh zlatnog teleta”

Autor:

PIXABAY

Danas, 25. rujna, židovski je blagdan Jom Kipur, također poznat kao Dan Pomirenja, najsvetiji je dan u židovskoj vjeri.

Ovaj dan pada 10. dana mjeseca Tiširija, koji je sedmi mjesec židovskog lunarnog kalendara. Jom Kipur obično se događa u 9 ili 10 mjesecu i traje otprilike 25 sati, od zalaska sunca do zalaska sunca. Jom Kipur u 2023. godini počinje u nedjelju 24. rujna sa zalaskom sunca.

Prema biblijskom predanju, 40 dana nakon što su Židovi primili Toru na gori Sinaj, izabrani su za “Božji narod”. Tijekom tih 40 dana oni su prekršili Božju zapovijed „Nemoj imati drugih bogova osim mene”, tako što su se klanjali zlatnom teletu, čime su počinili idolopoklonstvo.

Iz vjerske perspektive, Jom Kipur obilježava dan kada je Bog oprostio židovskom narodu „grijeh zlatnog teleta”. Mojsije je zamolio Boga da ne uništi njegov narod – Židove. Bog im je oprostio 10. tišrija.

Prema predanju, na Dan pomirenja grijesima židovskog naroda je natovaren jarac i on je poslan u pustinju. Izraz „žrtveni jarac” je u izmijenjenom obliku opstao u njemačkom i u drugim jezicima sve do danas. Izraz predstavlja osobu koja je nevina, ali je drugi smatraju odgovornom za navodne prijestupe ili neke “nezgodne” događaje.

Jom Kipur je simbolično povezan s priznanjem grijeha, čišćenjem od njih, oproštenjem i neuništivom vezom s Bogom.

OZNAKE: Jom Kipur

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.