Brodsko-posavska županija nastavlja poticati rad i programe udruga

Autor:

08.05.2024., Slavonski Brod - U Velikoj vijecnici Zupanijske uprave potpisani su Ugovori o dodjeli financijskih sredstava za​ financiranje aktivnosti zupanijskih udruga iz podrucja poljoprivrede za 2024. godinu. Photo: Ivica Galovic/PIXSELL

Ivica Galovic/PIXSELL

Udruge se potiče da kreiraju i prijavljuju sve kvalitetnije programe, a naglašava se važnost udruživanja i u lokalne akcijske grupe (LAG-ove)

U svojim razvojnim promišljanjima Brodsko-posavska županija veliku pažnju pridaje i financijski, sukladno mogućnostima, radu udruga i njihovim programima koji su od značaja za cjelokupno društvo i doprinose ukupnoj kvaliteti života, ali i ponudi raznih sadržaja. U proračunu svake godine, na razdjelima brojnih upravnih odjela, redovito se osiguravaju sredstva za rad i promicanje udruga ovisno o djelokrugu rada, vodeći se načelom ravnomjerne raspodjele prema kategorijama.

Na taj se način, osim drugih mehanizama i oblika pomoći različitim sektorima, promiče i potiče udruge da svake godine kreiraju i prijavljuju sve kvalitetnije programe, ali i naglašava važnost udruživanja kako u udruge tako i u lokalne akcijske grupe (LAG-ove).

Najniži odobreni iznos za financiranje pojedinog programa ili projekta iznosi 1700 eura, a najviši 5000 eura

Potiče se rad udruga iz područja zdravstva, socijalne skrbi, zaštite od nasilja u obitelji i braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, udruga iz područja poljoprivrede i kulture te iz područja ključnih domena za funkcioniranje šire zajednice kao što su udruge iz područja vatrogastva.

Nastavljajući pomagati rad udruga, s čime se potiče i razvoj civilnog društva, Brodsko-posavska županija i ove je godine u proračunu osigurala sredstva za njihov rad. Slijedom toga, ugovori za financiranje programa, projekata i manifestacija udruga koje doprinose razvoju poljoprivrede na području Brodsko-posavske županije za 2024. godinu potpisani su 8. svibnja u nazočnosti župana Danijela Marušića te predstavnika 31 korisnika, odnosno 27 udruga i 4 LAG-a.

Ugovori za financiranje programa za poljoprivredu potpisani su 8. svibnja u nazočnosti župana Danijela Marušića | Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Sredstva za njihov rad osigurana su u proračunu za 2024. godinu u ukupnom iznosu od 194.000,00 eura, dok su putem javnog natječaja 31 korisnik, odnosno udruga, ostvarili pravo na ukupan iznos potpora u visini od 124.000 eura.

Sukladno odredbama natječaja za udruge i ostale neprofitne organizacije, odobrena su sredstva za financiranje sljedećih područja:

• Podrška u osnivanju i radu i organizacijskom razvoju udruga s područja županije,

• Edukacija članova udruga kroz organiziranje i sudjelovanje na tečajevima, osposobljavanjima i posjetima oglednim proizvođačima i uzgajivačima.

• Organizacija manifestacija (pokladna jahanja, natjecanje orača, izbor najuzornije seoske žene, gospodarske manifestacije – PPI itd.) i sudjelovanje na izložbama i sajmovima u svrhu prezentacije, promocije i unapređenja trženja poljoprivrednih proizvoda i njihovih prerađevina.

• Organizacija stočarskih izložbi kojima je zadatak očuvanje genetskog potencijala i zaštita nematerijalne kulturne baštine.

Najniži odobreni iznos financijskih sredstava za financiranje pojedinog programa, projekta ili manifestacije iznosi 1700 eura, a najviši 5000 eura, a mogu se financirati u 100% iznosu prihvatljivih troškova.

Župan Marušić u ovoj prigodi rekao je kako Brodsko-posavska županija nastoji sustavno i u okviru svojih mogućnosti pružati potporu ovakvim i sličnim programima i čestitao svim korisnicima koji su ostvarili pravo na financijske potpore te dodao kako je udruživanje preduvjet opstanka i konkurentnosti na tržištu.

Također, pohvalio je sve programe i planove udruga, za što je prije svega potrebno puno truda, predanosti, ali i ljubavi.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.