ALARMANTNO U Hrvatskoj svake godine od raka oboli 25.000 ljudi, posebno ugroženi pušači

Autor:

Pušenje

Zvonimir Pandza/Vecernji list / PIXSELL

Svake godine u Hrvatskoj od malignih bolesti oboli prosječno 25.000 stanovnika, rečeno je u srijedu na predstavljanju Manifesta “Vrijeme za ubrzanje – Europa zajedno protiv raka” na skupu Europske organizacije za borbu protiv raka (ECO) u Novinarskom domu u Zagrebu.

Izvješće o Hrvatskoj (Cancer Pulse) predstavili su docent Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i član ECO odbora Marko Skelin i Nikolina Dodlek, medicinska sestra za onkologiju, članica Europskog onkološkog sestrinskog društva i ECO odbora.

Stope smrtnosti od raka u Hrvatskoj među najvećima u Europi

Svake godine u Hrvatskoj od malignih bolesti oboli prosječno 25.000 stanovnika. Ovi brojevi potvrđuju da su stope smrtnosti od raka u Hrvatskoj među najvišima u Europi, zbog nedostataka u prevenciji, probiru, ali i nejednakosti u pristupu zdravstvenoj skrbi, rečeno je na skupu.

Također, istaknuti su i neki od ključnih problema, među kojima je još uvijek veliki broj pušača, nedostatak populacijskog programa probira raka vrata materice te manjak liječnika i medicinskih sestara.
U Hrvatskoj se, kako je rečeno, više od 22 posto stanovništva smatra svakodnevnim pušačima, u usporedbi s 18 posto prosjeka u Europske unije.

Tek svaki deseti oboljeli od raka pluća u Hrvatskoj ima šanse za preživljavanje

Hrvati s dijagnosticiranim rakom pluća imaju samo 10 posto šanse za petogodišnje preživljavanje u usporedbi s 15 posto šanse ostalih Europljana. Unatoč tome što je Hrvatska prva europska zemlja koja je pokrenula program probira raka pluća, stope preživljavanja ispod su normalne“, istaknuto je.

Nadalje, Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja EU koja nema populacijski program probira raka vrata maternice. Zaostajemo i u probiru raka debelog crijeva, sa samo 25 posto uključenosti među građanima koji ispunjavaju uvjete, znatno ispod stope od 80 posto, koja se postiže drugdje u Europi.

Kroničan manjak medicinskog osoblja

Osim toga, Hrvatska ima samo 748 medicinskih sestara na 100.000 stanovnika u odnosu na europski prosjek od 879 na 100.000 stanovnika.

Situacija je lošija po pitanju liječnika: Hrvati imaju samo 60 liječnika na 100.000 stanovnika u usporedbi s europskim prosjekom od 78 za istu populaciju.

‘Europa ujedinjena u borbi protiv malignih bolesti’

Uz nazočnost brojnih eksperata iz područja onkologije, ali i ostalih grana medicine, pod motom ”Ubrzajmo napredak- Europa zajedno protiv raka”, skup je otvorio Mike Morrissey, izvršni direktor ECO-a, u čijem su sklopu 42 države članice i 21 udruga pacijenata.

Europski gost naglasio je da je Europa ujedinjena u borbi protiv maligne bolesti te podsjetio da “‘Time for Accelerate” podupiru nacionalni i europski parlamentarci za borbu protiv raka, kao i političari iz cijelog spektra, bez obzira na stranačke preferencije.

Borbom protiv raka bavit će se i novi eurozastupnici

Potvrdili su to u Novinarskom domu i potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica (HDZ), kao i njezini stranački kolege, te ravnatelj NZJZ ”Dr. Andrija Štampar” Branko Kolarić (SDP) i drugi.

Rak debelog crijeva sve češće pogađa milenijalce

Edukativno- medicinski skup organiziran je uoči izbora za nove zastupnike u Europskom parlamentu, 9. lipnja, s obzirom na to da je jedan od ključnih prioriteta i novoga saziva sustavna borba protiv raka u Europi.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.