OLIVIA MUNN Glumica zbog raka dojki prošla dvostruku mastektomiju, medicinski je izazvali menopauzu

Autor:

Olivia Munn at the 96th Annual Academy Awards held at the Dolby Theater in Hollywood, USA on March 10, 2024.//LUMEIMAGES_sipa.05117/Credit:Lumeimages/SIPA/2403120843,Image: 856103051, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Lumeimages / Sipa Press / Profimedia

Lumeimages / Sipa Press / Profimedia

Glumica Olivia Munn (43), poznata po ulogama u filmovima „Predator: Evolucija“ i „X-Men: Apocalypse“, ispričala je za magazin People detalje o borbi s rakom dojki, za što je javnost saznala prošli mjesec, a zbog čega je imala četiri operacije i dvije mastektomije. Ujedno, podijelila je i priču o tome kako ju je u tim teškim trenucima podržavao njen partner John Mulaney s kojim ima sina.

„Nisam netko tko je opsjednut smrću niti je se bojim“, rekla je glumica dodajući kako je zbog malog djeteta kojeg ima sve bilo zastrašujuće. „Shvatite da rak nije briga tko ste, nije ga briga imate li dijete niti imate li vremena. Priđe vam i vi nemate izbora osim suočiti se s njim licem u lice“.

Kad se suočila s rakom koji se brzo razvija, poznatim kao luminalni B, Olivia Munn je ispričala da je u roku od 30 dana prošla disekciju limfnih čvorova, proceduru odgode bradavice – kirurški postupak koji sačuva bradavice prije rekonstrukcije dojke – i dvostruku mastektomiju.

Tri mjeseca prije no što je saznala za rak dojke, Olivia Munn obavila je godišnji mamogram koji je pokazao da je sve u redu. Međutim, saznala je da su šanse da oboli od raka dojke 37,3 posto, a sve iznad 20 posto smatra se visokim rizikom. Stoga je bio potreban detaljniji pregled od onog koji nudi mamogram. Nakon što su ultrazvukom otkriveni tumor u njenoj desnoj dojci, a biopsija pokazala da se radio o raku u prvom stadiju, magnetskom rezonancom otkriven je rak i u lijevoj dojci. Odlučila se da dvostruku mastektomiju a tijekom operativnog zahvata otkriven je još jedan rak u desnoj dojci, veličine mandarine. „Znala sam da sam donijela dobru odluku“, kazala je glumica.

14-3-2024
Olivia Munn, 43, Reveals She Was Diagnosed with Breast Cancer and Had Double Mastectomy,Image: 856827285, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: PLANET PHOTOS / Planet / Profimedia

“Postoji toliko mnogo informacija, a vi donosite velike životne odluke. Stvarno sam se trudila biti spremna, ali istina je da me ništa nije moglo pripremiti na to kako ću se osjećati, kako će to izgledati i kako ću to emocionalno podnijeti. Bilo je puno teže nego što sam očekivala”, rekla je.

Nakon što se oporavila od dvostruke mastektomije Olivia Munn je u jesen prošle godine otišla na operativni zahvat rekonstrukcije dojki. Glumica je rekla da je prije zahvata obavijestila liječnike da ih želi “smanjiti”. “Tako je važno naglas reći ono što želite. Čak i dok je anestezija ulazila u moje tijelo, zadnje što sam rekla bilo je ‘Manje, molim vas’.”

Do tog je trenutka glumičino liječenje uključivalo kemoterapiju ili zračenje, no u studenom je također započela s hormonskom supresijom kako bi ublažila budući rizik, koji ju je doveo u medicinski izazvanu menopauzu. “Stalno mislim da je vruće, kosa mi se prorijedila, stalno sam bila umorna”, ispričala je.

Munn pripisuje partneru Johnu Mulaneyju zasluge za davanje snažne podrške: “Bez njega bi se osjećala kao da se penjem na santu leda. Mislim da nije imao ni trenutka za sebe, odvodio je Malcolma u park, stavljao ga na spavanje, vozio se u biolnicu Cedars-Sinai, družio se sa mnom, odlazio kući, stavljao Malcolma u krevet, vraćao se meni. I sve je to radio s osmjehom na licu.”

Olivia Munn sada kaže da se osjeća “zahvalnom” što joj je “dana prilika da se bori” i pronalazi snagu u svom sinu. “Kada sam s njim, to je jedino vrijeme kada moj mozak ne razmišlja o tome da sam bolesna. Baš sam sretna s njim. Ako se moje tijelo promijeni, i dalje sam njegova mama. Ako imam valunge, još uvijek sam mu mama. Ako izgubim kosu, i dalje sam njegova mama. To je ono što mi je stvarno najvažnije. Moram biti ovdje za njega.”

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.