SMRŠAVITE ‘USPUT’ Ubrzajte metabolizam uz pomoć ova tri koraka i istopite masnoće

Autor:

Elnur Amikishiyev / Alamy / Alamy / Profimedia

Metabolizam je ukupna energija koju naše tijelo svakodnevno sagori, a čak 60 posto kalorija potroši bazalni metabolizam.Stopa bazalnog metabolizma je broj kalorija koje tijelo troši dok naizgled miruje.

“Bazalni metabolizam je potrošnja energije osnovnih tjelesnih funkcija – cirkulacije, disanja, rada vitalnih organa. Mozak i jetra sami potroše polovicu tih kalorija”, objašnjava za Science Focus dr. Adam Collins, izvanredni profesor nutricionizma na Sveučilištu Surrey.

“Ljudi misle da su pretili jer imaju spor metabolizam. No, osim ako vam štitnjača ne radi usporeno, to nije slučaj. Zapravo, što ste deblji, to je, u usporedbi s mršavijim ljudima, aktivniji bazalni metabolizama jer organizam treba više kalorija za osnovno funkcioniranje”, dodaje.

“Također, treba znati da će stopa bazalnog metabolizma pasti ako ste na dijeti, vježbate i smršavite”, kaže Collins. To je vidljivo kod vrhunskih sportaša čiji je metabolizam toliko učinkovit da im srca jedva kucaju. Primjerice, broj otkucaja srca u mirovanju kod peterostrukog pobjednika Tour de Francea Miguela Induráina, u vrijeme dok je bio na vrhuncu karijere, bio je samo 28 otkucaja u minuti.

“Bazalni metabolizam samo je dio slagalice. Trebalo bi je promatrati u cijelosti. Uzeti u obzir termogeni učinak hrane – energiju potrebna za probavu i metaboliziranje onoga što jedemo, obično oko 10 posto naše ukupne potrošnje energije. Tu je i fizička aktivnost, element na koji možemo značajno utjecati”, kaže Javier Gonzalez, profesor prehrane i metabolizma na Sveučilištu u Bathu.

Drugim riječima, postoji nekoliko jednostavnih, znanstveno potkrijepljenih načina ubrzavanja bazalnog metabolizma, odnosno poticanja organizma da troši više kalorija. Donosimo ih u nastavku.

Povećajte količinu smeđeg masnog tkiva

Za razliku od bijele masti koja skladišti energiju, smeđa mast sagorijeva kalorije i pretvara ih u toplinu. Bijelu mast možemo pretvoriti u smeđe masne stanice ili adipozno tkivo tako što ćemo se “čeličiti” na hladnoći jer se u hladnim uvjetima aktivira. Tuširanje u hladnoj vodi, spavanje u hladnoj sobi također pridonose stvaranje ovih zdravih masnoća u organizmu. Ova vrsta masti u tijelu se nalazi između mišića i bijele masti.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Anette Virkki (@anettevirkki)

Izgradite mišiće

Što je veći postotak mišića u tijelu, to je bazalni metabolizam aktivniji. Zato odlazak u teretanu može donijeti veće metaboličke koristi od plivanja, vožnje bicikla ili trčanja. “Do neke mjere, sve vrste treninga će izgraditi mišiće. No, jasno je da ćete izgraditi veću mišićnu masu ako budete radili na snazi”, kaže Collins.

Što smo stariji to je još važnije poraditi na snazi jer stopa metabolizma u mirovanju postupno opada s gubitkom mišićne mase koji počinje u 30-ima. Izgradnjom mišića, osim što si osiguravate dobru formu i u poznim godinama, držite organizam vitalnim.

Jedite proteine

Termogeni učinak hrane najveći je za hranu bogatu proteinima zato što tijelo treba više energije kako bi je probavilo, nego što treba za probavljanje ugljikohidrata. Prehrana bogata proteinima ubrzat će metabolizam za oko 15 posto, odnosno potaknuti sagorijevanje kalorija. Jedemo – i mršavimo. Osim toga, proteini igraju ključnu ulogu u izgradnji mišića.

Prehrana bogata proteinima, redovita tjelovježba s naglaskom na izgradnji mišića te izlaganje hladnoći provjereni su načini skidanja viška kilograma, ali i onog još bitnijeg, održavanja tijela i psihe zdravima.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.