Jedite mandarine i pritom zdravo mršavite

Autor:

Damir Spehar/PIXSELL

Mandarina ili mandarinka (Citrus reticulata) je biljka iz porodice Rutaceae, a pripada rodu Citrusa. Mandarine su zimzelene biljke, narastu do tri metra visine, sa širim listovima od ostalih citrusa. Najbolje uspijeva u suptropskim krajevima jer je osjetljiva na hladnoću.

Sorta unšiu (Unshiu, Satsuma) je sortna grupa japanskih mandarina kojih ima više od dvjesto. Zbog otpornosti na hladnoću postala je glavna sorta uzgoja u hrvatskim krajevima, kod nas se uzgajaju i druge sorte kao što su klementine i sorta havana (domaća mandarina, narancin).

Mandarina je praktičan, ukusan i zdrav zalogaj koji ima mnogo nutritivnih i zdravstvenih prednosti, piše alternativazavas.com.

Jedna mandarina sadrži 32 miligrama vitamina C što je pola preporučene dnevne količine. Mandarine su bogate vitaminom A i folnom kiselinom. Jedna mandarina sadrži 16 posto dnevne vitamina A te pet posto dnevne preporučene vrijednosti folne kiseline.

Od minerala, u ovom su plodu prisutni kalij, kalcij, magnezij, bakar i željezo.

Vlaknasto, bijelo tkivo koje se nalazi između kriški mandarine, naziva se lamela. To je membrana bogata topljivim vlaknima. Najveća prednost dijete bogate topljivim vlaknima je snižavanje lošeg kolesterola u krvi i regulacija funkcioniranja probavnog sustava.

Mandarina pomaže u zacjeljivanju rana, jača imunitet, ubrzava metabolizam, smanjuje apetit, pomaže u očuvanju vida…

Eterično ulje mandarine dobiva se prešanjem sirove kore ovog voća što pomaže kod cijelog niza zdravstvenih tegoba.

Mandarina se koristi i u kulinarstvu, gdje daje slatkasto-kiseli okus određenim jelima, salatama…

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)