Ekstrakt i fenolni spojevi iz grožđa imaju prebiotička svojstva

Autor:

18.09.2021., Ozalj - Na imanju vinarije Sostar u Vrhovcu odrzana je tradicionalna zenska berba  frankovke. Cetrdesetak zena sa podrucja Karlovacke zupanije ukljucilo se u tradicionalnu berbu grozdja. 
 Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL (18.09.2021.

Grožđe je bogat izvor voćnih kiselina, polifenola i vlakana, a sad je utvrđeno da ovo voće povoljno djeluje na sastav crijevne mikrobiote i metabolizam kolesterola u ljudi, pišu vitamini.hr.

Ranija istraživanja su dokazala blagotvorne antioksidativne, antibakterijske i antivirusne učinke konzumacije grožđa, ekstrakta grožđa i fenolnih spojeva iz grožđa. Novi podaci pokazuju da grožđe s visokim udjelom polifenola ima prebiotičke učinke, što dovodi do promjena u sastavu crijevne mikrobiote.

Studija u kojoj su ispitanici svakodnevno konzumirali 46 grama ekstrakta grožđa u obliku praha je pokazala značajno povećanje indeksa alfa raznolikosti sastava crijevne mikrobiote u usporedbi s početnim vrijednostima.

Zabilježen je je trend povećanja broja bakterija iz koljena Verrucomicrobia, a uočen je i značajan porast broja bakterija iz roda Akkermansia. Osim toga, došlo je do povećanja broja bakterija iz roda Flavonifractor i Lachnospiraceae UCG-010, ali smanjenja broja bakterija iz rodova Bifidobacterium i Dialister.

Zabilježeno je značajno smanjenjem razine ukupnog kolesterola za 6.1% i HDL kolesterola za 7.6%. Također je zabilježen trend smanjenja razine LDL kolesterola za 5.9% te ukupne razine žučnih kiselina za 40.9%.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.