KARLA SOFIA GASCON Transrodna žena u Cannesu osvojila nagradu za najbolju glumicu, francuska desnica bijesna

Autor:

Cannes, 77th Cannes Film Festival 2024, Palme D'Or Winners Photocall In the photo: Karla Sofía Gascón,Image: 877308803, License: Rights-managed, Restrictions: Per la presente foto non è stata rilasciata liberatoria. Ai sensi di legge e come già accettato in fase di registrazione sul sito, chi pubblica la foto è tenuto a pixelare tutto ciò che violi il Diritto alla Privacy di soggetti terzi (volti, targhe ecc, Model Release: no, Credit line: Simone Comi / ipa-agency.net / IPA / Profimedia

Simone Comi / ipa-agency.net / IPA / Profimedia

Karla Sofía Gascón u subotu je navečer proglašena najboljom glumicom na filmskom festivalu u Cannesu, zajedno s tri ostale glumice, za uloge u filmu „Emilia Perez“. No, Karla Sofía Gascón je transrodna žena i kao takva prva je koja je osvojila ovu nagradu u povijesti festivala u Cannesu. Ona je tu nagradu osvojila zajedno sa svojim kolegicama iz filma, a to su Zoe Saldaña, Selena Gomez i Adriana Paz. To se nije dopalo francuskoj desničarskoj političarki Marion Maréchal-Le Pen.

Nakon što su proglašeni osvajači nagrada na filmskom festivalu u Cannesu, pri čemu je upravo Karla Sofía Gascón izašla na pozornicu i primila nagradu u ime ženske glumačke ekipe filma „Emilia Perez“, na društvenoj se mreži X oglasila Marion Maréchal-Le Pen. Ona je napisala „Dakle, muškarac je osvojio nagradu za najbolju glumicu… brisanje žena i majki znači napredak za ljevicu“. Kao reakciju na tu objavu, francuske LGBT+ organizacije podnijele su prijavu pariškom tužiteljstvu protiv nje optužujući je za „transfobnu uvredu“ tim komentarom.

Španjolska glumica Karla Sofía Gascón u filmu „Emilia Perez“ glumi meksičkog narko šefa koji prolazi kroz promjenu spola. Prilikom osvajanja nagrade ona ju je posvetila „svim transrodnim osobama koji svakodnevno pate“, upozoravajući pri tom na borbe transrodnih osoba s predrasudama.

Francuske LGBT+ organizacije Mousse, LGBT Obitelji, Adheos, Quazar, LBGTI+ Federacija i STOP homofobiji navele su u prijavi kako se radi o uvredi na račun rodnog identiteta. Upozorili su kako je za to, prema francuskom zakonu, predviđena kazna od godine dana zatvora i novčana kazna od 45 tisuća eura.

Marion Maréchal Le Pen odbacila je tu prijavu u intervjuu za francusku radio postaju France Inter u utorak ujutro, rekavši: “Neću dopustiti da me zastraše pravne prijetnje LGBT militantnih aktivista… istina je da je, biti muškarac ili žena, biološka stvarnost, htjeli vi to ili ne. Kromosomi XX i XY ne mogu se poništiti.” Ona je trenutno u kampanji za izbore za Europski parlament i to kao čelnica desničarske stranke Reconquête! Tu desničarsku stranku osnovao je nekadašnji predsjednički kandidat Eric Zemmour.

LGBT+ organizacije ukazale se na to da je Zemmour bio osuđen zbog homofobije u rujnu 2023. godine nakon izjava koje je dao 2019. na tv kanalu CNews. „Marion Maréchal Le Pen negira postojanje transrodnih osoba, kao i nasilje i diskriminaciju kojima su te osobe svakodnevne žrtve”, rekao je Étienne Deshoulières, odvjetnik koji zastupa LGBT skupine.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Avatar photo
NijeRuza

prije 3 tjedna

Dakle, pored toliko žena koje se bave glumom, Karlo je pobijedio nagradu za najbolju ženu koja se bavi glumom! Drage žene, od sad morate znati da čime god se vi bavile, muškarci će uvijek biti bolji od vas i otimati od vas ono što ste zaslužile i na što imate pravo!