CANNES 2024, 6. DAN Publiku u delirij bacio krimić-mjuzikl s transrodnom osobom u glavnoj ulozi

Autor:

Karla Sofia Gascon, Jacques Audiard, Zoe Saldana and Selena Gomez attending the Emilia Perez Photocall as part of the 77th Cannes International Film Festival in Cannes, France on May 19, 2024.,Image: 874467732, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Marechal Aurore/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Marechal Aurore/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Francuski redatelj Jacques Audiard zna kako se prilagoditi trendovima i pri tome snimiti film koji se natječe na festivalu u Cannesu za Zlatnu palmu te koji je oduševio publiku koja nakon premijere održane u subotu navečer nije mogla prestati pljeskati. Radi se o filmu „Emilia Perez“ u kojoj jednu od glavnih uloga ima transrodna osoba, a pri tome je film i mjuzikl.

Radnja filma se odvija u Meksiku, Zoe Saldana glumi odvjetnicu Ritu kojoj se šef narko kartela Manitas obraća za pomoć jer je već dvije godine na hormonskoj terapiji, želi postati žena. Inače, on ima suprugu Jessi (Selena Gomez) i dvoje djece. Dolazi do promjene spola, dok obitelj i javnost bivaju obaviješteni da je poznati narko boss poginuo. Obitelj mu se seli na sigurno, živi u Švicarskoj, on/ona u Meksiku, ali se zaželi obitelji i oni se vraćaju iz Švicarske. Manitas, sada kao žena, predstavlja se kao rodbina pokojnog šefa narko kartela. Problem je što Jessi smatra da je udovica, obnavlja vezu s muškarcem s kojim je već varala supruga, a o svemu tome se ispovijeda njoj/njemu misleći da je to njegova tetka. Ta mješavina komedije, melodrame, socijalnog realizma, krimića, mjuzikla i tragedije bacila je publiku u Cannesu u delirij.

Na konferenciji za novinare u nedjelju se pojavila glumačka ekipa, među kojima i Karla Sofía Gascón, transrodna osoba koja glumi šefa narko kartela nakon promjene spola. Gascón je govorila o pravima transrodnih osoba te je rekla „transrodne osobe trebaju biti tretirane kao i sve druge osobe, ni manje ni više“. „Transrodne osobe često su na meti uvreda, prijeti im se smrću, samo zato jer postoje i samo zato što su ono što jesu. U Meksiku za transrodne osobe postoje uvredljivi izrazi“, nastavila je Gascón i dodala „Imamo svoje tijelo, dopušteno nam je mijenjati ga jer mi tako želimo. Ja sam željela biti transrodna žena. Ako netko nije sretan u svome tijelu, zašto ga ne promijeni?“

Za romatičnu stranu filma zadužena je Selena Gomez, naročito u trenucima kada govori o svojoj vezi s ljubavnikom. Na konferenciji za novinare jedan novinar rekao joj je da je to najseksi dijalog koji je ikada čuo na španjolskom jeziku na što je ona odgovorila „Ne znam jesam li seksi. To nisu moje riječi, tako je bilo napisano“ i dodala „To je vrlo moćan trenutak u filmu i vrlo je poetičan“.

Jena Malone, Isabelle Fuhrman, Ella Hunt, Georgia MacPhail, Kevin Costner, Sienna Miller, Abbey Lee Kershaw, Wasé Chief attends the ‘Horizon: An American Saga’ Photocall during the 77th annual Cannes Film Festival at Palais des Festivals on May 19, 2024 in Cannes, France.,Image: 874486978, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Castel Franck/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Što se tiče slavnih holivudskih glumaca, u Cannes su stigli Kevin Costner i Demi Moore. Costner je došao zbog vesterna „Horizon, an American Saga“ koji je Costner režirao, glumi glavnu ulogu, te je pisao scenarij. Dapače, kazao je kako je scenarij počeo pisati 1988. godine. I u ovom slučaju, kao i kod filma „Megalopolis“ Francisa Forda Coppole, niti jedna filmska kompanija nije željela financirati njegovo snimanje te ga je Costner sam odlučio financirati. K tome je rekao da je ovo tek prvi dio njegove vestern sage te da planira snimiti još četiri dijela. Zapravo, drugi je dio već snimljen i krenut će u kina ovog ljeta zajedno s prvim dijelom. Što se tiče Demi Moore, ona je u Cannes došla jer glumi u body horroru „The Substance“ koji je jedan od 22 filma koji se natječe za Zlatnu palmu.

Još jedan zanimljiv film prikazan je u subotu u konkurenciji za Zlatnu palmu a to je „Limonov: The Ballad“ ruskog redatelja Kirilla Serebrennikova. Organizatori festivala u Cannesu nemaju problem sa Serebrennikovim, smatraju ga disidentom, te su i prije dvije godine u konkurenciji za Zlatnu palmu prikazali njegov film „Žena Čajkovskog“. Tada je najavio da će snimati film o ruskom disidentu Eduardu Limonovu kojeg u ovom filmu glumi Ben Whishaw i koji je stoga na engleskom jeziku. Ovaj pjesnik i književnik napustio je SSSR 1975. godine, živio u New Yorku, zatim u Parizu, malo se borio protiv komunizma, malo protiv kapitalizma, te se vratio u Rusiju u vrijeme perestrojke nakon čega je 1993. osnovao oporbenu stranku „Druga Rusija“. Ono što je zanimljivo jest da je 1992. posjetio Sarajevo. Snimke na kojima ruski pjesnik i radikal Eduard Limonov u društvu s ratnim zločincem Radovanom Karadžićem, u ljeto 1992. godine, puca iz mitraljeza na Sarajevo objavljene su na internetskoj stranici YouTube. No, taj dio iz njegove karijere ne spominje se u filmu.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.