MACRON ‘Treba prestati odgađati dvodržavno rješenje za problem Izraela i Palestine’

Autor:

Francuski predsjednik Emmanuel Macron

Lafargue Raphael/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je u srijedu da bi trebalo prekinuti “sustavno odgađanje” provedbe dvodržavnog rješenja za Izrael i Palestinu.

“Macron je potvrdio predanost Francuske radu, sa svojim europskim i arapskim partnerima, na zajedničkoj viziji mira koja nudi jamstva sigurnosti Palestincima i Izraelcima“, izvijestila je Elizejska palača u priopćenju nakon telefonskog razgovora između francuskog predsjednika i njegovog palestinskog kolege Mahmuda Abasa.

‘Perspektiva priznanja Palestine’

Ovaj bi proces trebao uključivati “perspektivu priznavanja palestinske države s praktičnom strukturom”, stoji u priopćenju.

Macron je istaknuo potrebu za reformom i jačanjem palestinskih vlasti kako bi mogle izvršavati svoje odgovornosti na palestinskim teritorijima, uključujući Pojas Gaze, za dobrobit palestinskog naroda, prenosi francuska novinska agencija AFP.

Osudio izraelski napad na Rafah

Ponovno je osudio nedavni izraelski napad u Rafahu u kojem je, prema lokalnim vlastima, ubijeno 45 ljudi.

Razgovor francuskog i palestinskog predsjednika uslijedio je nakon što su u utorak Norveška, Španjolska i Irska službeno priznale Palestinu.

RJEŠENJE S DVIJE DRŽAVE Irska, Španjolska i Norveška priznale Palestinu

Macron je u utorak također izrazio naklonost francuskom priznanju Palestine, ali dodajući da bi se to trebalo dogoditi u pravo vrijeme.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.