BENJAMIN NETANYAHU ‘Zračni napad na Rafah je tragičan incident, nešto je pošlo po zlu…’

Autor:

epa11335349 Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu speaks at a ceremony for Remembrance Day for the fallen of Israel's wars and victims of terrorism, at Yad LeBanim in Jerusalem, 12 May 2024. Israel marks Memorial Day (Yom HaZikaron) in remembrance of its fallen soldiers and victims of terrorism.  EPA/DEBBIE HILL / POOL

EPA/DEBBIE HILL / POOL

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u ponedjeljak da zračni napad na područje Rafaha u južnoj Gazi u kojem su poginuli deseci Palestinaca nije imao namjeru izazvati civilne žrtve te da će biti istražen.

“U Rafahu smo već evakuirali oko milijun stanovnika koji nisu borci i unatoč našim naporima da ne ozlijedimo civile, nešto je nažalost pošlo po zlu”, rekao je u svom govoru u parlamentu koji je bio prekidan povicima oporbenih zastupnika.

Istražujemo incident i doći ćemo do zaključaka jer to je naša politika”, kazao je Netanyahu.

Izraelski zračni napad izazvao je veliki požar u kojemu je poginulo 45 ljudi u šatorskom kampu u gradu Rafahu u Gazi, rekli su dužnosnici u ponedjeljak.

Sjedinjene Države pozvale su Izrael da poduzme sve mjere opreza kako bi zaštitio civile nakon “razornih slika” iz vojnog napada u Rafahu.

Izrael ima pravo napadati Hamas i koliko razumijemo u ovom su napadu ubijena dva visoka Hamasova terorista koji su odgovorni za napade na izraelske civile”, rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost.

“Ali kao što smo jasno rekli, Izrael mora poduzeti sve moguće mjere opreza kako bi zaštitio civile.”

Unatoč odluci najvišeg suda UN-a da zaustavi napad Izrael je nastavio bombardirati Rafah  tvrdeći da mu sudska presuda daje određeni prostor za vojnu akciju.

Ranije je francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da je “ogorčen” zbog najnovijih napada Izraela. “Ove operacije moraju prestati. U Rafahu nema sigurnog područja za palestinske civile”, rekao je na X-u.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock i visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell rekli su da se presuda Međunarodnog suda pravde mora poštovati.

“Međunarodno humanitarno pravo vrijedi za sve, također i za izraelsko vođenje rata”, rekla je Baerbock.

Napad je osudio i Borrell. “Zaprepašteni smo vijestima koje stižu iz Rafaha o izraelskim napadima u kojima su ubijeni deseci ljudi, uključujući malu djecu”, napisao je Borrell na X-u.

“U Gazi nema sigurnog mjesta. Ti napadi moraju prestati. Naredbe Međunarodnog suda pravde moraju poštivati sve strane”, dodao je.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Avatar photo
NijeRuza

prije 2 mjeseca

Kakav intelektualan komentar! Pa naravno da je 'nešto' pošlo po zlu, dok je toliko ratova po kugli zemaljskoj!