TEME DRAGE PILSELA Izrael vrijeđa Španjolsku videom u kojem se spajaju flamenco i brutalnost Hamasa

Autor:

Spain's Prime Minister Pedro Sanchez looks on after delivering a speech to announce that Spain will recognise Palestine as a state on May 28, at the Congress of Deputies in Madrid on May 22, 2024. "Next Tuesday, May 28, Spain's cabinet will approve the recognition of the Palestinian state," he said, adding that his Israeli counterpart Benjamin Netanyahu was putting the two state solution in "danger" with his policy of "pain and destruction" in the Gaza Strip.,Image: 875452179, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Thomas COEX / AFP / Profimedia

Thomas COEX/AFP/Profimedia

Jučer je španjolska Vlada žestoko odgovorila na napade koje je dobila od izraelske vlade, bijesne nakon najave Madrida da će u utorak službeno priznati Palestinu kao državu. “Nitko nas neće zastrašivati” izjavio je španjolski Ministar vanjskih poslova, José Manuel Albares, nakon održavanja sastanka u Bruxellesu s premijerom palestinske samouprave, Muhamedom Mustafom.

Albares je tako odgovarao na video koji je izraelski ministar vanjskih poslova, Israel Katz, postavio na platformi X u kojem se miješaju prizori glasovitog španjolskog plesa flamenco s prizorima Hamasovih ubojstava počinjenih u napadima 7. listopada 2023. Video ima poruku: “Pedro Sánchez, Hamás te agradece tus servicios” (Pedro Sánchez, Hamas ti zahvaljuje na usluzi).

ODGOVOR NA IZRAELSKE OPERACIJE Hamas iz Gaze ispalio rakete na Tel Aviv, prvi put nakon četiri mjeseca

Netanyahu tereti Sáncheza da radi za teroriste

Izraelska diplomacija je objavila slične, ne baš tako žestoke video poruke posvećene Irskoj i Norveškoj koji će sutra, zajedno sa Španjolskom, priznati Palestinu. Prethodno, Katz je pozvao k sebi veleposlanike Irske, Norveške i Španjolske kako bi im prikazao snimke (neke je ovaj novinar imao prilike vidjeti), neopisivih Hamasovih zločina. Zatim je pustio u opticaj segmente sastanka s diplomatima u Jeruzalemu.

Španjolski je ministar pobjesnio, ali je mirnijim tonom kazao i da je cijelom svijetu poznato “da Španjolska oštro osuđuje zločine Hamasa”. Albares ipak nije pojasnio ako će, kao znak protesta za video u kojem Vlada Benjamina Netanyahua tereti premijera Pedra Sáncheza da radi za teroriste povući španjolskog veleposlanika u Izraelu onako kako je prošli tjedan povukao veleposlanicu u Argentini, nakon što je argentinski predsjednik Javier Milei (tijekom nedavne posjete Madridu i španjolskoj ultradesnoj političkoj stranci Vox) nazvao prvu damu, Begoñu Gómez, Sánchezovu suprugu, “korumpiranom”, a premijera “lažljivcem” i “kukavicom”.

Ministrica obrane, Margarita Robles, je kazala da se u Gazi događa “genocid” ali je Albares rekao da će “međunarodna pravda o tome dati svoj pravorijek”. Albares je kazao, ponavljajući riječi Međunarodnog suda pravde UN-a, da Izrael mora odmah obustaviti vojna djelovanja u Rafahu.

Hamas i dalje tuče po Izraelu

Mustafa pak kani zamoliti Visokog predstavnika EU za vanjsku politiku, Josepa Borrella da pomogne kako bi sve zemlje EU priznale Palestinu. “To je jedini put kako bismo dugoročno postigli mir koji će svima biti pravedan i širok”, kazao je Mustafa. Borrell već neko vrijeme ponavlja da je situaciju u Gazi “neodrživa”, bez obzira na humanitarnu pomoć koja ipak stiže u Gazu, ali i da napadi Hamasa na Izrael (Hamas nastavlja ispaljivati rakete) “moraju prestati”. Netanyhu je pak izjavio da vojne operacije u Gazi neće prestati “sve do potpunog poraza i istrebljenje Hamasa”.

Za Borrella, Izraelu također treba efektivna palestinska vlast, koja će funkcionirati. On se zalaže da veliku mirnu konferenciju, što također zagovara Španjolska i za što se već izjasnilo devedeset zemalja.

Donedavna, Izrael je samo čitao o “priznanju Palestine” u novinskim arhivama. Prije desetak godina pokrenuto je lančano priznanje. 20 latinoameričkih, afričkih i azisjkih zemalja priznalo je Palestinu 2011. Godinu dana kasnije je vlast u Ramali pratila uživo prijenos Generalne skupštine UN-a koja je dala Palestini status promatrača, ne i članice UN-a. Bilo je tada jasno da će SAD uloživi veto na članstvo Palestine. Samo je Cipar od zemalja EU-a tad priznao Palestinu. Ali ideja se zakotrljala s juga na sjevernu hemisferu. Švedska je bila prva, 2014., zatim je krenuo domino efekt. 143 od 193 članica UN-a je već učinio takav korak. Zadnje 4 zemlje nakon travnja su: Bahami, Trinidad i Tobago, Jamajka i Barbados.

MINISTAR OBJAVIO Italija obećala dodatnih 35 milijuna eura pomoći za Palestince

Definirane granice Palestine

Španjolska diplomacija inzistira da priznanje nije samo simboličan čin, već da predstavlja i jasan legalni i politički kompromis. Ovom se novinaru čini da u Europi raste osjećaj da ne treba izgubiti kredibilitet i da treba sačuvati dignitet nakon agresije Rusije na Ukrajinu.

Netanyahu smatra da je čin priznanja Palestine “nagrada terorizmu” i da bi eventulna palestinska država bila i “teroristička država”, koja će pokušati ponoviti masakr od 7. listopada.

Sonya McGuinness, veleposlanica Irske u Izraelu, kaže: “Ne, savim suprotno, priznavajući Palestinu će se izvršiti međunarodni pritisak da se u potpunosti poštuje Magna carta UN-a kao i da se politički ciljevi ostvare isključivo diplomatskim, mirnim sredstvima”.

Priznanje Španjolske, Irske i Norveške (kao i ranijih), recimo za kraj, definira buduće granice Palestine, što njihove civilne vlasti već zagovaraju barem trideset godine: Gaza, Istočna Obala (Cisjordanija: političko-geografski naziv za teritorij uz zapadnu, desnu obalu rijeke Jordan, između Genezaretskoga jezera na sjeveru i Mrtvoga mora na jugu), Istočni Jeruzalem. Hamás, formalno i glasno, zagovara uništenje i nestanak Izraela iako u vodstvu ove terorističke organizacije, na vlast u Gazi od 14. lipnja 2007., postoje pukotine jer su neki vođe izjavili da bi prihvatili palestinsku državu u navedenim granicama.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.