KRAJ SUDSKE SAGE Mrsić pobijedio Vidović Krišto u sporu oko izjava o Jasenovcu i Srbima u Hrvatskoj

Autor:

Mirando Mrsić

Sasa Zinaja/NFoto/NFOTO

Završio je višegodišnji sudski spor između nekadašnjeg SDP-ova ministra rada Miranda Mrsića i donedavne saborske zastupnice Karoline Vidović Krišto u fokusu kojeg su bili Jasenovac i položaj Srba u Hrvatskoj danas.

Kako doznajemo, Vidović Krišto se nije žalila na presudu koju je 27. veljače ove godine donio Općinski kazneni sud u Zagrebu, a kojom je Mrsić oslobođen optužbe za klevetu. Presuda je objavljena 1. ožujka.

Stavove Vidović Krišto ocijenio kao ‘nacionalsocijalističke’

U središtu sudskog spora između Mrsića i Vidović Krišto bile su poruke s tribine koja je 30. lipnja 2020. godine, samo pet dana prije parlamentarnih izbora te godine, održana u Novinarskom domu u Zagrebu. Tribina je održana pod nazivom “Ojačajmo nacionalni koncept“, a na njoj su, među ostalima, sudjelovali i Vidović Krišto i Mrsić.

Mrsić je, prema presudi koja se nalazi u posjedu portala nacional.hr, reagirao na stavove koje je Vidović Krišto iznijela na skupu, ocijenivši ih kao nacionalsocijalističke.

Riječ je o porukama da je Jasenovac bio radni logor, što je teza koju u svojoj kontroverznoj knjizi o Jasenovcu zastupa Igor Vukić kojem je Vidović Krišto otvorila prostor na HRT-u dok je radila za tu medijsku kuću, kao i o njenoj ocjeni da su pripadnici srpske manjine u Hrvatskoj zapravo “Hrvati srpske narodnosti“.

“Osim iznošenja svojih stavova, ovdje smo čuli jasne nacionalsocijalističke stavove od gospođe Krišto, da bi naciju dizala u nebesa, a Srbe na vrbe“, kazao je, prema presudi, Mrsić na tribini.

Vidović Krišto kaže da je samo iznosila stavove iz kontroverzne Vukićeve knjige

Vidović Krišto je potom, 14. rujna 2020., tužila Mrsića zbog klevete. Poručila je da nikada nije izgovorila ustaški poklik “Srbe na vrbe“.

No, potvrdila je, stoji u presudi, kako smatra da su svi hrvatski državljani po nacionalnosti Hrvati, bez obzira na njihovu etničku pripadnosti. Kao argumente za to navela je praksu drugih zemalja, kao i pitanja koja se traže prilikom podnošenja zahtjeva za vize.

Kada je riječ o Jasenovcu, Vidović Krišto je kazala da je samo iznosila stavove koje je Vukić iznio u svojoj knjizi “Radni logor Jasenovac“.

Riječ je, podsjetimo, o knjizi koja je svojedobno podigla veliku buru u javnosti i za koju su relevantni povjesničari utvrdili da pokušava revidirati povijest kako najvećeg koncentracijskog logora, tako i NDH. Vukić je, s druge strane, tvrdio da je knjiga rezultat njegova dugotrajnog istraživačkog rada.

Karolina Vidović Krišto, FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

“U hrvatskom javnom prostoru se često nameće tema logora Jasenovac i ne dao Bog da netko o toj temi govori u javnom prostoru, a da nije prošao sve filtre, ja bih rekla, onako, dobro postrojene po uzoru na bivši sustav koji je i utemeljio povijesne neistine i laži o toj temi“, kazala je, prema presudi, Vidović Krišto na tribini.

Požalila se i da su mainstream mediji u Hrvatskoj zatvoreni za Vukića, kao i za pjevača Marka Perkovića Thompsona.

‘Iznosio vrijednosne sudove, a ne činjenične tvrdnje’

Sud je, na kraju, Mrsića oslobodio optužbe Vidović Krišto za klevetu. Poručio je da Mrsić nije iznosio činjenične tvrdnje, već vrijednosne sudove, na što ima pravo.

“Sud je utvrdio kako navodi koji se činjenično optuženiku stavljaju na teret imaju svojstvo vrijednosnog suda, a ne činjenične tvrdnje“, stoji, među ostalim, u presudi.

Sutkinja zagrebačkog Općinskog kaznenog suda Olja Krčar Mišić u presudi pojašnjava kako je “vrijednosni sud osobna i subjektivna tvrdnja kojom nešto označujemo kao dobro ili loše, pozitivno ili negativno“. Pritom se poziva na praksu hrvatskih sudova i Europskog suda za ljudska prava.

U presudi se ocjenjuje i da su izjave na tribini u Novinarskom domu dane u uvjetima izborne kampanje u kojoj su sudjelovali i Mrsić i Vidović Krišto.

Sud je cijenio obranu optuženika kao istinitu i vjerodostojnu, budući da je obrana u jednom dijelu sukladna razgledano materijalnoj dokumentaciji u spisu, dok u drugom dijelu predstavlja stavove i razmišljanja optuženika i njegovo viđenje predmeta ovog kaznenog postupka, a u kojem smislu je optuženik iznio svoje razloge za takva razmišljanja i stavove te je u tome bio logičan i dosljedan, zbog čega sud nije našao elemenata koji bi upućivali na nevjerodostojnost njegove obrane“, zaključuje se u obrazloženju presude.

Vidović Krišto mora platiti sudske troškove

Dodajmo ovome i kako je Mrsića u sporu zastupala odvjetnica Vesna Alaburić, dok je Vidović Krišto zastupao odvjetnik Zvonimir Hodak.

Sukladno presudi, Vidović Krišto mora platiti troškove sudskog postupka u iznosu od 200 eura.

HRVOJE KLASIĆ ‘Ravnatelj Spomen-područja Jasenovac nije trebao dati ostavku zbog tuđe pogreške’

UVJETI PRENOŠENJA ČLANAKA: Svi članci objavljeni u izdanjima Nacional News Corporationa njegovo su vlasništvo. Nacional News Corporation dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka iz svojih izdanja u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka isključivo kao kratku vijest od najviše deset redaka (300 znakova) uz obavezno navođenje izvora. Nacional News Corporation tužit će prekršitelje pred sudom u Zagrebu.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Avatar photo
isabelkedem223

prije 1 mjesec

Pozdrav svima, ovdje sam da podijelim malo svjedočanstva. Moje ime je Naomi Samuel, imam 40 godina, udala sam se sa 31, imam samo jedno dijete i živjela sam sretno do kraja života. Nakon godinu dana braka moj muž je postao tako čudan i stvarno ne razumijem što se događa, spakiran je od kuće drugoj ženi, volim ga toliko da ga ne sanjam da ću ga izgubiti, dajem sve od sebe da osiguram svoju muž mi se vraća, ali sve bez pomoći, plače i plače tražeći pomoć, razgovarala sam o tome s njegovom obitelji, ali nisam dobila odgovor. Stoga mi je moja najbolja prijateljica Anna Johansson obećala pomoći. Ispričala mi je o čovjeku po imenu dr. Apata, rekla mi je da je on jako velik čovjek i pravi muškarac kojem se može vjerovati i da nema nikakve veze s ljubavnim problemima koje ne može riješiti i rekla mi je kako je pomogao bezbrojnim ljudima u ponovnoj izgradnji njihovog odnosa. Bio sam stvarno uvjeren, brzo sam kontaktirao njegovu e-mail adresu, [email protected] ili njegov, Whatsapp ili VIBER s ovim brojem (+447307347648). Objašnjavam mu sve svoje probleme, on mi je rekao da se ne moram brinuti da će svi moji problemi biti odmah riješeni. Rekao mi je što da radim da vratim muža, i ja sam to rekla, rekao je da će se moj muž vratiti nakon 3 dana i početi prositi, i to se stvarno dogodilo kako je rekao, bila sam jako iznenađena, to je tako nevjerojatno. Slava našeg odnosa s Bogom sada je vrlo bliska i oboje živimo sretno do kraja života. Ako naiđete na sličan problem, odmah ga kontaktirajte i riješite problem jednom zauvijek. I ja sam živi svjedok..