PRINUDNO SLIJETANJE S Tuđmana poletio pun avion putnika, napravio dva kruga pa se opet prizemljio

Autor:

11.04.2013., Zagreb - Slijetanje aviona Croatia Airlinesa u Zracnu luku Zagreb. Photo: Borna Filic/PIXSELL

Borna Filic/PIXSELL

Umjesto leta do Kopenhagena, nešto više od 100 putnika jutros je imalo razgledavanje Zagreba i Turopolja iz zraka u trajanju od svega par minuta prije povratka u zagrebačku zračnu luku.

Zbunjeni putnici nisu stigli do Danske, a da im let kasni više sati redakciji Večernjaka javili su se i oni koji su Croatia Airlinesom trebali letjeti do Frankfurta. Nacionalni avioprijevoznik ubrzo se ispričao i objasnio zašto je došlo do neuobičajene situacije.

“Avion na letu OU480 za Kopenhagen trebao je poletjeti jutros u 8.30. Ukrcali smo se normalno, doduše kasnio je dvadesetak minuta i oko 8.50 je konačno poletio, ali je napravio samo dva kruga i sletio natrag pun putnika na zagrebački aerodrom. Pilot nam se samo ispričavao”, ispričala je jedna od putnica.

Dodaje kako im isprva nisu znali objasniti što će biti i zbog čega neće na vrijeme stići na svoju destinaciju.

Nedugo zatim, Večernjaku su se javili i putnici s drugih letova Croatia Airlinesa i žalili se da tvrtka ovoga jutra ima veća kašnjenja pa je tako zrakoplov za Frankfurt koji je trebao poletjeti u 9.05 također odgođen, a prema podacima na FlightRadaru kašnjenja su se dogodila jutros i na letovima iz Zagreba za Pariz i Beč.

Stoga su poslali upit Croatia Airlinesu, a iz kompanije je ubrzo stigao odgovor što se točno dogodilo sa zrakoplovom na letu za dansku prijestolnicu.

Obnova flote: Croatia Airlines potpisala čvrstu narudžbu za šest putničkih zrakoplova Airbus A220

Problemi s hidraulikom

Naime, nakon faze polijetanja redovnog međunarodnog leta iz Zagreba za Kopenhagen došlo do indikacije tehničkog kvara na sustavu za hidrauliku Airbusa A319, potvrđeno je za Večernji u Croatiji.

“Posada zrakoplova je, u skladu s propisanim sigurnosnim procedurama kompanije i proizvođača zrakoplova, preventivno zatražila povratak u Zračnu luku Zagreb, gdje je zrakoplov potpuno sigurno sletio”, izvijestili su iz nacionalnog avio-prijevoznika.

“Zbog preventivnih razloga, problema sa hidraulikom te posljedično sa upravljačkim sustavom prednjeg podvozja zrakoplov je nakon slijetanja ostao na uzletno sletnoj-stazi te je zatim servisnim vozilom odvučen na stajanku MZLZ”, rekli su u Croatia Airlinesu.

Dodaju kako je letjelica povučena iz prometa i na njoj će se obaviti tehnički pregled i otkloniti kvar, a o putnicima s navedenog leta vodi se sva pripadajuća skrb u skladu s odredbama europske regulative te će do krajnjeg odredišta biti prevezeni čim to bude moguće, odnosno u najkraćem mogućem roku.

“Croatia Airlines ispričava se svim putnicima zbog neplaniranog poremećaja u putovanju”, dodaju na kraju.

Dakle, riječ je o uobičajenim procedurama po kojima je osoblje ispravno postupilo te sigurno prizemljilo Airbus A319 registarskih oznaka 9A-CTG. Riječ je o letjelici staroj 26 i pol godina koja je u floti nacionalnog prijevoznika od siječnja 1998.

Uskoro, podsjeća Večernji list, Croatia Airlinesu stiže čak 15 potpuno novih i suvremenih zrakoplova Airbus A220. Prvi stiže već u srpnju, a kompletna flota bit će zamijenjena u iduće tri godine.

Prinudno sletio Airbus na letu iz Beograda u Kazanj

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Avatar photo
ikrajcar

prije 1 mjesec

Ono što nikad nećemo doznati jest stvarni razlog slijetanja. S obzirom da je avion prizemljio s praktički punim teretom i više od 100 putnika, za pretpostaviti je da je kvar bio ozbiljan.