NIŠTA OD MIRA? Izraelske vlasti kažu da će rat u Gazi trajati cijelu ovu godinu

Autor:

Izraelski tenkovi u Pojasu Gaze

Jim Hollander / UPI / Profimedia

Izrael je u srijedu poslao tenkove u Rafah te je objavio kako vjeruje da će se rat u Pojasu Gaze trajati cijelu ovu godinu.

Izraelski tenkovi po prvi put su u središte Rafaha ušli u utorak, usprkos odluci Međunarodnog suda pravde da moraju stati operacije u tom gradu gdje su utočište pronašli mnogi Palestinci izbjegli iz drugih dijelova Pojasa Gaze.

Izrael želi nadzor nad cijelom tampon zonom na granici Gaze i Egipta

Stanovnici Rafaha rekli su kako su se tenkovi probili u Tel Al-Sultan na zapadu grada te u Jibnu i Šaburu u blizini središta, prije no što su se povukli prema granici s Egiptom, u tampon zonu.

Izrael je objavio da njegova vojska kontrolira tri četvrtine tampon zone te da planira uspostaviti kontrolu nad cijelim područjem kako bi spriječio da Hamas tim putem krijumčari naoružanje.

Palestinski ministar zdravstva Madžed Abu Ramadan kazao je kako nema naznaka da će se granični prijelaz Rafah uskoro ponovno otvoriti za humanitarnu pomoć.

Izrael nije spreman za kraj sukoba

Tzachi Hanegbi, savjetnik izraelskog premijera Benjamina Netanyahua za nacionalnu sigurnost, u srijedu je rekao da će se rat u Gazi nastaviti najmanje kroz cijelu 2024. godinu. Time je signalizirao da Izrael nije spreman za kraj sukoba, što je Hamas zatražio u sklopu dogovora kojim bi se oslobodili izraelski taoci u zamjenu za palestinske zatvorenike.

“Borbe u Rafahu nisu besmisleni rat”, rekao je.

Žele eliminirati Hamas

Ponovio je kako je krajnji cilj eliminacija vladavine Hamasa u enklavi i zaustavljanje napada na Izrael.

Sjedinjene Države, najbliži saveznik Izraela, u utorak su ponovile da se protive kopnenoj operaciji u Rafahu, no i da ne vjeruju da je takva operacija u tijeku.

Raste broj izbjeglica, u Gazi vlada glad

Gotovo milijun Palestinaca koji su ranije pronašli utočište u Rafahu sad su izbjegli iz tog grada nakon što je Izrael izdao upozorenje da se evakuiraju, objavila je agencija Ujedinjenih naroda za palestinske izbjeglice (UNRWA) u utorak.

SUD U HAAGU Glavni tužitelj traži uhidbene naloge za Netanyahua i čelnike Hamasa

Enklavom se širi glad jer se usporile isporuke humanitarne pomoći. Organizacije optužuju Izrael da blokira distribuciju, a Izrael za to krivi njih.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Avatar photo
NijeRuza

prije 2 mjeseca

Pedofilima, narkodilerima, vlasnicima tvornica oružja, a pogotovu sotonistima i onom što ga obožavaju će biti jako drago kada to čuju!