RJEŠENJE S DVIJE DRŽAVE Irska, Španjolska i Norveška priznale Palestinu

Autor:

Španjolski premijer Pedro Sanchez

Pool Moncloa/Borja Puig De La Be / Zuma Press / Profimedia

Palestinsku državu su u utorak priznale još tri europske zemlje.

Riječ je o Irskoj, Španjolskoj i Norveškoj.

Irska uskoro šalje veleposlanika u Ramalah

“Vlada priznaje Palestinu kao suverenu i neovisnu državu i pristala je uspostaviti pune diplomatske odnose između Dublina i Ramalaha“, kaže se u priopćenju irske vlade nakon što je na jutrošnjoj sjednici odobrila priznanje.

“Veleposlanik Irske u Državi Palestini bit će imenovan zajedno sa svim ostalim članovima veleposlanstva Irske u Ramalahu”, dodaje se.

Prošlog se tjedna irski čelnik Simon Harris pridružio svojim kolegama u Španjolskoj i Norveškoj u najavi da će tri zemlje 28. svibnja službeno priznati neovisnu Palestinu. Sva trojica ispunila su obećanje u utorak.

Podupiru rješenje s dvije države

Premijer Harris istaknuo je da ovim potezom želi održati nadu u mir.

Ova odluka Irske znači održati nadu živom i vjerovati da je rješenje o dvjema državama jedini način da stanovnici Izraela i Palestine žive jedni pored drugih, u miru i sigurnosti”, rekao je Harris.

Irski premijer pozvao Netanyahua da obustavi humanitarnu katastrofu u Gazi

“Željeli smo priznati Palestinu na kraju mirovnog procesa. Međutim, učinili smo ovaj korak zajedno sa Španjolskom i Norveškom kako bismo održali čudo mira na životu“, dodao je.

Ponovno pozivam izraelskog premijera Netanyahua da posluša svijet i obustavi humanitarnu katastrofu koja se događa u Gazi, istaknuo je irski premijer.

Španjolska priznala Palestinu u granicama iz 1967.

Ranije tijekom prijepodneva španjolski premijer Pedro Sanchez objavio je da njegova zemlja priznaje državu Palestinu u granicama iz 1967. sukladno međunarodnom pravu i povijesnoj pravdi.

“Priznanje države Palestine nije samo pitanje povijesne pravde, s legitimnim aspiracijama palestinskog naroda, nego i potreba želimo li svi skupa postići mir”, dodao je.

Naglasio je da je to jedini način za napredovanje prema rješenju s dvije države, a “koje svi smatramo jedinim rješenjem”.

‘Priznanje Palestine nije upereno protiv Izraela’

Priznanje Palestine ne usvajamo ni protiv koga, posebno ne protiv Izraela, prijateljskog naroda kojeg poštujemo i s kojim želimo imati najbolji mogući odnos”, dodao je Sanchez.

Poručio je da će Španjolska od sutra uložiti sve svoje napore u postizanje rješenja s dvije države.

‘Norveška već 30 godina zagovara postojanje palestinske države’

Tijekom prijepodneva je i Norveška, jedna od triju europskih država koje u utorak službeno priznaju Palestinu, pozdravila “važan dan” i izrazila žaljenje zbog očiglednog izostanka “konstruktivnog angažmana” Izraela.

“Norveška je već više od 30 godina jedna od najvjernijih zagovarateljica postojanja palestinske države”, rekao je šef norveške diplomacije Espen Barth Eide.

“Dan kada Norveška službeno priznaje Palestinu kao državu važan je dan za odnose Norveške i Palestine”, dodao je.

TEME DRAGE PILSELA Izrael vrijeđa Španjolsku videom u kojem se spajaju flamenco i brutalnost Hamasa

Početkom devedesetih, Norveška je bila domaćin prvih izraelsko-palestinskih mirovnih pregovora koji su rezultirali sporazumom iz Osla, čime su utrti temelji za mirnim rješenjem sukoba između dviju sukobljenih strana.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.