ZDRAVKO MARIĆ “Vjerujem da će se postići dogovor HDZ-a i Mosta”

Patrik Macek/PIXSELL

Tehnički ministar financija Zdravko Marić u srijedu je u Dnevniku Nove TV rekao kako vjeruje da će se postići dogovor HDZ-a i Mosta te kako će ‘biti kadri i sposobni formirati stabilnu Vladu’, jer je to ono što Hrvatskoj najviše treba.

“Idemo korak po korak. Jučer su počeli pregovori. Zaista smo, znam da to javnost i sve nas skupa najviše zanima, razgovarali samo o tih sedam točaka, odnosno o sadržajnim pitanjima”, istaknuo je Marić.

Dodao je kako se reforme javne uprave, zdravstva i mirovinskog sustava moraju poduzeti. “Ovi dobri rezultati koji su zaista ohrabrujući svima nama trebaju biti dodatni razlog da se s tim reformama i mjerama nastavi, a ni u kojem slučaju da se odgađa”, rekao je Marić. Kaže da je na smanjenje javnog duga utjecala fiskalna konsolidacija.

“Ključna je odluka bila da zamrznemo rahodnu stranu proračuna. Sav taj višak prihoda ide u smanjenje deficita. U isto vrijeme napravili smo određene aktivnosti po pitanju aktivacije državne imovine. Ne onoliko koliko smo originalno planirali, ali sve skupa je vodilo tome da javni dug po prvi puta ove godine čak zabilježi i nominalno smanjenje, a do kraja godine očekujemo naravno smanjenje njegovog udjela u BDP-u”, objašnjava Marić.

Kaže i kako će porezna reforma ovisiti o stanju pregovora i razgovora s potencijalnim partnerima i onima s kojima će oformiti parlamentarnu većinu i vladu.

Komentiraj