ZBF Predstavljena autobiografija Nede Mirande Blažević-Krietzman

HINA/ FRAKTURA

Nagrađivana hrvatsko-američka književnica i umjetnica Neda Miranda Blažević-Krietzman boravila je u petak u Zagrebu, gdje je kao gošća književne manifestacije Zagreb Book Festival predstavila svoju autobiografsku knjigu “Opseg otpora”, najavljenu kao hrabro umjetničko djelo svestrane i iznimno zanimljive autorice.

Knjiga je objavljena u izdanju nakladnika Frakture, koji je dosad objavio i njezinu knjigu pripovijedaka “Marilyn Monroe, moja majka” (2012.), roman “Potres” (2014.) te zbirku poezije “Vezuvska vrata” (2011.).

Najavljujući autoricu na Ljetnoj pozornici Muzeja za umjetnost i obrt, glavni urednik Frakture Seid Serdarević istaknuo je kako je riječ o obimnom, važnom i zanimljivom rukopisu jedne svestrane umjetnice izuzetno zanimljive biografije.

“Pred nama je osoba koja ima iznimnu umjetničku biografiju, koja se oblikovala u nekoliko umjetničkih smjerova, prije svega kao pjesnikinja a zatim i kao prozaistica, pa kao likovna umjetnica koja trenutno živi na dva kontinenta, na zapadnoj obali SAD-a u San Diegu, te u Zagrebu”, rekao je Serdarević.

“Svako autobiografsko iskustvo na neki je način iskustvo promišljanja o sebi i rekreiranja svojeg umjetničkog ja i onoga što stvara umjetnost. Autobiografija Nede Mirande Blažević-Krietzman pokazuje osobu s jedne strane itekako hrabru, koja kroči naprijed, a s druge fragilnu”, ocijenio je.

Otpor iz naslova o kojemu autorica govori “otpor je prema životu koji se može proživjeti lagano”.

“No, ona ide težim putem koji zahtijeva promišljanje i dubinu. Samoga sebe stalno iznova graditi i razmišljati o sebi, biti svoj vlastiti umjetnički materijal, to je nešto što umjetniku daje snagu feniksa, regenerativnu mogućnost sagledavanja svojeg dosadašnjeg puta, pa da kroz to pročišćavajuće iskustvo može krenuti dalje, u neka nova, sasvim drugačija djela”, poručio je Serdarević.

Neda Miranda Blažević-Krietzman bivša je urednica u Obrazovnome programu na Radio Zagrebu (1981.-1989.) i profesorica komparativne književnosti i interdisciplinarnih studija na Sveučilištu St. Catherine u St. Paulu u Minneapolisu u SAD-u (1991.-2007.). Pjesnikinja i prozaistkinja, slikarica, kiparica i fotografkinja, do sada je objavila jedanaest zbirki pjesama, četiri romana, među kojima se posebno ističe “Američka predigra”, te tri zbirke pripovijedaka.

Piše i na hrvatskom i na engleskom i dobitnica je mnogih nagrada i priznanja, a svoje je pjesme, eseje i pripovijetke objavila u mnogim hrvatskim, njemačkim, francuskim, talijanskim i američkim časopisima i antologijama. Izložbe slika, fotografija, skulptura i instalacija održala je u Zagrebu, Hvaru, Berlinu, Minneapolisu, St. Paulu, Winoni, Elk Riveru, New Yorku i San Diegu. Od 2007. živi i radi u San Diegu u Kaliforniji te u Zagrebu.

Pročišćavajuće iskustvo sagledavanja sebe

U svojoj knjizi autobiografskih zapisa “Opseg otpora” autorica obuhvaća razdoblje od svojeg najranijeg djetinjstva do suvremenosti, od Gračaca do San Diega, od Zagreba do Berlina, od knjiga do skulptura, od ljubavi do bolnih operacija.

Govoreći o bifokalnosti, “dvostrukom pristupu životu i stvarima ključnom za razumijevanje njezine umjetničke i životne biografije”, autorica je istaknula kako je pravo pitanje za nju uvijek bilo “da li se uopće radi o gledanju ili samo tome da nešto naprosto vidite”.

“Sama riječ bifokalnost ima beskrajno puno konotacija. Mene su upravo te dvije stvari zanimale: da li nešto gledam ili i vidim, jer često samo gledamo ali ne vidimo”, pojasnila je.

Pisati je počela vrlo rano, još u osnovnoj školi, a pišući tu knjigu, “u kojoj je sve istinito”, željela je rekreirati “nešto od one svježine koju imamo u djetinjstvu”, rekla je Blažević-Krietzman.

Esejistica i književnica Dunja Detoni Dujmović ocijenila je kako je riječ o knjizi posebne privlačnosti koja se, unatoč svojoj priličnoj opsežnosti, čita u jednom dahu.

“Riječ je kolažu memorabilija iz života jednog postmodernog umjetničkog nomada čija je atraktivnost u izrazitoj protežnosti priče, širenju priče prostorom kojim kao da je autorica htjela obuhvatiti čitav svijet”, rekla je Detoni.

“Istodobno, njezina je iznimnost i u fascinantnom sadržajnom sloju građe, kojom se veliki narativni prostor sustavno, umalo nezaustavljivo popunjuje. Kao pripovjedačica koja zna što čini, Blažević-Krietzman u knjigu unosi napetost, dramu iščekivanja, koje isprepliće s impresionističkim opisima krajolika, čime postiže narativnu živost i žanrovsku fluidnost teksta”, dodala je.

Neda Miranda Blažević-Krietzman gostovala je u ZBF-ovu programu posvećenom domaćim autorima pod nazivom “Svježe i domaće”, kao jedna od stotinjak istaknutih domaćih i stranih gostiju trećeg izdanja festivala koji se do 28. svibnja održava u MUO-u.

Komentiraj