Žalbeni sud odbio suspendirati odluku suca Robarta

EPA/SHAWN THEW

Okružni žalbeni sud u Seattleu odbio je, na zahtjev ministarstva pravosuđa, donijeti hitnu mjeru kojom se suspendira odluka suca Jamesa Robarta o poništenju predsjedničke uredbe o zabrani ulaska u zemlju državljana sedam muslimanskih zemalja.

Ministarstvo pravosuđa u subotu je dostavilo sudu najavu žalbe na odluku okružnog suca Jamesa Robarta i zatražilo da se njegova odluka trenutačno opozove do odluke višeg suda o žalbi ministarstva pravosuđa i na snagu vrati Trumpova uredba od 27. siječnja kojom se brani ulazak u zemlju izbjeglica i državljana sedam zemalja s muslimanskom većinom.

Žalbeni sud dao je ministarstvu pravosuđa rok do ponedjeljka da odgovori na njegovu odluku.

Ministarstvo pravosuđa napisalo je kako odluka suca, donesena u petak, nanosi trenutačnu štetu američkoj javnosti i onemogućava provedbu izvršne uredbe te dovodi u pitanje nacionalno-sigurnosne procjene predsjednika o riziku kojeg predstavlja ulazak u zemlju određenih grupa i najboljem načinu za umanjivanje toga rizika.

Ministarstvo pravosuđa nije objavilo kada će podnijeti samu žalbu devetom okružnom apelacijskom sudu na odluku suca Robarta kojom je ukinuta Trumpova privremena zabrana ulaska izbjeglice i državljana sedam većinski muslimanskih zemalja.

Komentiraj