Patrik Macek/PIXSELL

Zagrebački HNS pokrenuo skupštinsku proceduru za izmjenu dviju gradskih odluka

Zagrebački HNS pokrenuo je skupštinsku proceduru za izmjenu dviju gradskih odluka – o naknadi predsjednicima, potpredsjednicima i članovima vijeća gradskih četvrti i vijeća mjesnih odbora te za izmjenu odluke o autotaksi prijevozu u Zagrebu.

Potpredsjednik zagrebačkog HNS-a i gradski zastupnik Tomislav Stojak na konferenciji za novinare u petak podsjetio je da je Skupština u svibnju usvojila odluku o naknadama zastupnicima u Gradskoj skupštini i članovima njezinih radnih tijela kojom je ukinut mjesečni paušal zastupnika te zastupnici imaju pravo na naknadu za sjednicu Skupštine na kojoj su nazočni. Prema toj odluci gradski zastupnik ima pravo na jednu naknadu ako se u istom danu održava više sjednica te nema pravo na naknadu za svečanu sjednicu Skupštine.

Zagrebački HNS stoga je pokrenuo inicijativu prema Odboru za izbor i imenovanja Gradske skupštine da se na isti način reguliraju naknade i predsjednicima, potpredsjednicima i članovima vijeća gradskih četvrti i vijeća mjesnih odbora.

“Smatramo da je jedino ispravno da se naknade na razini mjesne samouprave u Zagrebu mogu isplaćivati članovima samo onda kada su bili nazočni  na sjednicama vijeća, kao što je to i u slučaju zastupnika u Skupštini, odnosno da nema smisla da se naknade isplaćuju mjesečno svima bez obzira dolaze li redovito na sjednice i sudjeluju li uopće u radu tijela”, istaknuo je Stojak.

Također, HNS je pokrenuo i prijedlog za izmjenu odluke o autotaksi prijevozu u Zagrebu, kojim predlažu brisanje odredbe koja propisuje da cijena za početak vožnje ne smije uključivati pravo na vožnju bez naknade.

Skupština je tu odredbu usvojila u prosincu prošle godine, a HNS takvu odredbu smatra diskriminirajućom jer zadire u pravo poslovnog subjekta da vodi samostalnu poslovnu politiku onemogućujući im da korisnicima ponude povoljnije uvjete (besplatne minute, sate vožnje). Stojak je najavio je da će ujedno na sjednici Skupštine koja će se održati 21. srpnja, podržati i prijedlog SDP-a da se vrati izdavanje licenci za taksije. “Za to postoji potreba u Zagrebu, u ovom trenutku postoji više od 170 slobodnih licenci koje stoje u nečijoj ladici i očito se za nekoga čuva”, naglasio je.

Kritizirao je i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koji je govoreći nedavno o neproduljenju ugovora o zakupu pojedinim zakupcima na zagrebačkom Britanskom trgu, nazvao ih sitnim kokošarima. “Mislim da se životinjsko carstvo u Gradu povećava jer smo jučer čuli  da se neki ozbiljni ljudi koji rade u ovome gradu nazivaju kokošarima od strane gradonačelnika i to nije dobro. Nije dobro jer takav rječnik Grad nikada nije poznavao i ne smije ga trpiti”, poručio je.

Predsjednica HNS-a Grada Zagreba, potpredsjednica HNS-a i saborska zastupnica Anka Mrak-Taritaš ustvrdila je da je Britanac u posljednje vrijeme sinonim svega kako se upravlja Zagrebom.

Britanac je postao dio tradicije, zahvaljujući kafićima, prodavačima antikviteta, postao je mjesto događanja. I odjedanput dođe jedan dopis u tri rečenice u kojem piše: “Maknite se”. Kad u normalnim zemljama odlučite transformirati jedan dio grada, napravite javnu raspravu, panoe i pokažete kako će to izgledati. Zagreb nema tu sreću”, kazala je Mrak-Taritaš.

Kazala je i da nitko ne dvoji da Bandić može ići u kampanju za izbore, “ali ne na način da Zagreb bude u kampanji jer Zagreb ide svojim tijekom”.

“U povijesti je zabilježen jedan čovjek koji je rekao “Država to sam ja”, a mi smo na najboljem putu da zabilježimo još jednog gospodina koji će biti “Zagreb to sam ja”, no mislim da to tako ipak neće biti”, poručila je Mrak Taritaš.

Na konferenciji se predstavila i nova zastupnica u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, članica zagrebačkog HNS-a Vesna Roje.

Komentiraj