JURČEVIĆ ‘DP je prevaren. Plenković je forsirao… Neka se dogovore mafija i korupcija’

Autor:

9.11.2021., Zagreb - Konferencija za medije u organizaciji braniteljskih udruga na temu Huljenje svetinja hrvatskog Domovinskoga rata i hrvatskih branitelja odrzana je u Domu specijalne policije. Prof. dr. sc. Josip Jurcevic, hrvatski dragovoljac Domovinskog rata i povjesnicar. 
Photo: Goran Stanzl/PIXSELL Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Goran Stanzl/PIXSELL

Među 78 potpisa koje je Andrej Plenković odnio u petak predsjedniku Republike nije bilo onog Josipa Jurčevića, piše Slobodna Dalmcija.

Zastupnik Domovinskog pokreta već je ranije najavio da neće podržati Plenkovića za premijera. Iz DP-a je vrlo brzo stigao odgovor. Stranačka nedisciplina bi se trebala kazniti, pa Jurčeviću prijeti izbacivanje.

“Ne znam ni ja što planiraju, čitam u medijima. Stranka ima na to pravo, to je legalno i legitimno. Postupio sam suprotno onome što je većina glasala, no preko nekih stvari ne mogu preći koje smo govorili i mi kao stranka i ja osobno. To je razlog zašto sam tako postupio. Držim do Hrvatske i ne pristajem na takav način”, rekao je Jurčević za Slobodnu.

ČASNI SUDE… Domovinski pokret izbacit će Jurčevića iz stranke?

Hito je biti ministar kulture

“To je bio najmanji problem. Smatram da je stranka u pregovorima izgubila, da je prevarena. Pregovori su išli prebrzo i obrnuto od pregovaračke procedure koja je uobičajena”, kaže.

“Uvijek se ide od općenitoga prema pojedinačnom. U politici prvo dogovorite zajedničku politiku i strategiju, onda na temelju toga radite program, pa ga spuštate na ciljeve, termine, i onda idete na resore, hoće li se nešto spajati ili dijeliti, i tek onda bi trebalo dogovoriti tko će to sve provoditi”, pojašnjava.

“Kada imate kriterije za provođenje, onda je nevažno tko te programe provodi. Ako se stvari preskaču, ako se najprije ide u peti, pa onda prvi razred, onda tu uvijek nastaju problemi“, ističe Jurčević.

POTPUNO JE JASNO… DP-ovac koji nije htio dati potpis Plenkoviću: Prihvatili smo prikrivenu diktaturu

Što je presudilo?

“Sve se ovo preskočilo i čitav je proces išao prebrzo. U Belgiji pregovori traju dvije godine i država normalno funkcionira. Očito je to forsirao Plenković, zbog žurbe da može odnijeti potpise i da ponovno dođe u položaj da može žetonizirati Hrvatsku“, kaže Jurčević.

A žetonizacija je, po njegovom mišljenju rušenje demokracije koje uključuje i kaznena djela.

“Kod nas je to na žalost postalo uobičajeno. Legitimno je da dobijete povjerenje birača, onda to prodajete nekom drugom kojem birači nisu dali te glasove. S tim suspendirate i sam smisao izbora, jer čemu na njih izlaziti? Neka se dogovore mafija i korupcija“, izravan je Jurčević.

A GRMI PROTIV CIVILNOG SEKTORA Kako su Jurčević i njegova obitelj povukli milijune eura iz programa Zaželi

DP izgurao SDSS ili…

Iako je u pregovorima DP zapravo dobio mrvice, može se pohvaliti da je u jednom uspio: SDSS nije dio vladajuće koalicije.

“To je odigrano prilično čudno, pa se ni taj preduvjet nije prihvatio. Naš pregovarački tim dobio je mandat da ne ulazi u koaliciju sa SDSS-om i Možemo. Plenković se samo fiktivno riješio Pupovca jer ne radi se samo ovdje o tri saborska zastupnika, nego i o određenim stvarima koje su pogrešne”, tvrdi Jurčević.

” No, išlo se dijeliti neka ministarstva. Skandalozno je koliko je malo Domovinski pokret u toj podjeli matematički gledano dobio. Jedno i pol ministarstvo“, ocjenjuje Jurčević.

Svjestan je da će njegovo izbacivanje iz DP-a, ako do njega dođe, biti u Skladu sa stranačkim Statutom.

KONAČNO PRESLAGIVANJE Radić postaje ministar? DP naveo ovaj resor kao jedan od najvažnijih

“Meni su na prvom mjestu načela, interesi zajednice koju predstavljam, interesi birača koji su mi dali svoj glas. U Hrvatskoj se vodi vođena veleizdajnička politika, od demografske pustoši u jednoj prebogatoj zemlji po prirodnim bogatstvima i socijalnim kapitalom, ekološkoj očuvanosti, geostrateškom položaju, pa do uvođenja žetončića. Zato u Plenkovića kao političara nemam povjerenja“, naglašava Jurčević.

Posebno mu pritom smeta Plenkovićeva rečenica iz 2016. da će mijenjajući HDZ mijenjati i Hrvatsku.

“Tom je čarobnom rečenicom najavljena velika hibridna operacija. Dovedete jednog čovjeka koji će provoditi određenu politiku koja je protivna matičnom društvu i toj stranci na čije je čelo došao”, zaključio je Jurčević za Slobodnu Dalmaciju.

RADIO NACIONAL Vesna Pusić: Ledi mi se krv u žilama od pomisli kako bi Hrvatska izgledala da nismo ušli u EU…

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.