FaH

Washington šalje vojni brod na Haiti zbog pomoći nakon uragana Matthew

– Sjedinjene Države su u petak poslale vojni brod USS Mesa Verde, s 300 marinaca u operacije pomoći Haitiju nakon prolaska uragana Matthew, rekli su američki obrambeni dužnosnici.

Taj brod će biti pojačanje američkim vojnim snagama koje trenutačno broje 250 ljudi i 9 helikoptera na otoku, navodi Southcom, američko vojno zapovjedništvo za južnoameričko područje.

Vlasti Haitija i NGO su upozorili na dramatične posljedice prolaska uragana Matthew.

Broj mrtvih na Haitiju narastao je na 842 u petak kada su pristigle informacije o žrtvama iz udaljenih područja koja su bila odsječene zbog oluje. Na otoku je vjetar puhao brzinom od 230 km na sat.

Mesa Verde je krenuo iz Norfolka u Virginiji u srijedu i na moru čeka nalog na raspoređivanje. Taj brod prevozi ekipe marinaca specijalizirane za medicinsku hitnu pomoć i obnovu. Druga dva američka vojna broda su također već na moru i spremni su za raspoređivanje, nosač zrakoplova USS George Washington i brod bolnica USNS Comfort.

U Sjedinjenim Državama je više od 6000 vojnika nacionalne garde već mobilizirano, rekao je u petak ujutro general James C. Witham na konferenciji za novinare u Pentagonu.

Komentiraj