VIŠE OD 200 UHIĆENIH: U SAD-u i dalje vladaju napetosti između crnaca i policajaca

FaH

Američke snage reda su uhitile više od 200 osoba u nekoliko gradova tijekom prosvjeda u noći između subote i nedjelje dok vladaju napetosti između crnaca i policajaca, javljaju policija i mediji.

Uhićenja su provedena 48 sati nakon što je jedan bivši vojnik crnac pucao na policajce u Dallasu, ubio ih 5 i ranio 7.

Prosvjednici koji su se okupili u subotu navečer su prije svega željeli odati poštovanje crncima koje su ubili policajci, nakon dva ubojstva, u Louisiani i Minnesoti, koje su snimili svjedoci. Te snimke su pregledane više milijuna puta na intenetu i one su šokirale javno mnijenje.

Jedno ubojstvo se dogodilo u Saint Paulu tijekom rutinske cestovne kontrole. Philando Castile, djelatnik školske kantine (32) je smrtno ranjen u srijedu s više metaka pred partnericom i njezinom kćeri. Policajac koji je pucao tvrdi da je tako postupio jer je Castile u autu imao oružje.

Tijekom noći između subote i nedjelje je 21 agent ranjen kada su sudionici jedne manifestacije počeli bacati kamenje i odbili se maknuti s jedne ceste. Tamo su privedene 102 osobe.

“To nema veze sa žalovanjem, to nema veze s manifestacijom, to je bila pobuna i nasilje”, rekao je gradonačelnik Saint Paula, Chris Coleman i zaključio da oni neće dozvoliti tu vrstu nasilja.

Jedna druga manifestacija se odvijala u Baton Rougeu, gradu Louisiane gdje su jednog crnca, uličnog prodavača CD-a dvojica policajaca bacila na tlo i zatim ubila. Više od 100 osoba je privedeno, prenosi lokalni tisak podatke policije.

Jedan prosvjednik, aktivist na društvenim mrežama je rekao da ih je policija provocirala cijele noći kao i da nisu blokirali ulicu. Podjednako ozračje nerazumijevanja je vladalo u Dallasu, kamo početkom tjedna odlazi američki predsjednik Barack Obama. On je pozvao cijelu zemlju da se ujedini oko svojih temeljnih vrijednosti, snošljivosti i poštivanja.

Komentiraj