Vijeće sigurnosti UN-a koje se hitno sastalo u srijedu nakon napada za koji se smatra da je izveden kemijskim oružjem u Siriji, odgodilo je glasovanje o rezoluciji kojom se osuđuje taj čin, kako bi se dalo dodatno vrijeme Zapadu za pregovore s Rusijom oko nacrta rezolucije.

Tekst koji su predstavili Washington, Pariz i London Moskva je ocijenila neprihvatljivim.

On osuđuje napad počinjen u utorak na sirijski grd Kan Šejkun u kojem je po novim podacima poginulo 86 osoba među kojima tridesetoro djece i dvadeset žena.

Otvarajući sjednicu Vijeća sigurnosti, visoki predstavnik UN-a za razoružanje Kim Won-soo rekao je da bi, ako se potvrdi, to bio najgori kemijski napad u Siriji od onoga u Ghouti u kolovozu 2013. kada su stotine ljudi ubijene u pobunjeničkim predgrađima Damaska.

Sugestije Rusije da su civili otrovani oružjem pobunjenika na terenu gotovo svi su odbacili, tvrdeći da  dokazi upućuju da je napad izvela sirijska vojska.

Američki predsjednik Donald Trump je rekao u srijedu da je kemijski napad promijenio njegovo stajalište o sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu i obećao je američki odgovor na tu “uvredu čovječanstvu”.

“Zgrozio me taj napad na djecu”, rekao je Trump na konferenciji za novinare u Bijeloj kući s jordanskim kraljem Abdullahom II.  “Moje stajalište prema Siriji i Asadu se bitno promijenilo. Ono što se dogodilo je za mene neprihvatljivo”, rekao je i odbio precizirati što kani poduzeti.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je u srijedu da žrtve napada u Siriji pokazuju simptome koji odgovaraju reakciji na bojni otrov.

 

Komentiraj