VIDEO: U potrazi za nestalim MH370 pronašli olupinu broda starog 200 godina

Gotovo dvije godine brodovi su po Indijskom oceanu pokušavali riješiti misteriju nestanka Leta MH370 Malaysia Airlinesa. Ipak, u prosincu su se oglasile tehnološke naprave na brodu – nešto su pronašli. Nije se radilo o olupini zrakoplova, već o 200 godina starom brodu na dnu oceana, prenosi CNN.

“Sonar je identificirao objekt pod morem. Analize su pokazale da se najvjerojatnije radi o brodskoj olupini”, priopćili su iz koordinacijskog centra, australske agencije koja predvodi potragu za Boeingom 777, Letom MH37, koji je misteriozno nestao u ožujku 2014. godine za vrijeme leta iz Kuala Lumpura prema Pekingu. U zrakoplvu je bilo 239 putnika i članova posade.

Stručnjaci iz Western Australian muzeja prema fotografijama pronađenog objekta otkrili su da je riječ o metalnom i željeznom brodu sagrađenom u ranom 19. stoljeću. Nije ovo prvi put da je, u potrazi za MH370, pronađena olupina broda. U svibnju prošle godine pronađena je olupina iz 1800-ih godina.

Jedini dio nestalog aviona pojavio se u srpnju prošle godine na Reunion otoku u Indijskom oceanu. “Na temelju nalaza vještačenja možemo sa sigurnošću reći da zakrilce pronađeno na Reunionu 29. srpnja 2015. odgovara zakrilcu zrakoplova na letu MH370, naveli su tada u priopćenju iz državnog odvjetništva u Parizu.

Potraga za zrakoplovom ‘obradila’ je već 80 tisuća km2 morskog dna Indijskog oceana, a planirana je potraga u opsegu od 120 tisuće km2. Tu bi površinu trebali pretražiti do sredine ove godine. Ukoliko ne pronađu ništa, potraga će tada biti zaključena.

Komentiraj