VIDEO: Obama u suzama pozvao na strožu kontrolu posjedovanja i kupovanja oružja

EPA/MICHAEL REYNOLDS

Brišući suze sa lica, američki je predsjednik Barack Obama u utorak najavio strožu kontrolu posjedovanja i kupovanja oružja, te pozvao Amerikance da podrže kandidate koji se zauzimaju za sprečavanje oružanog nasilja, prenose američki mediji.

“Stvorili smo sistem u kojem opasni ljudi mogu igrati po drugačijim pravilima”, rekao je Obama u Bijeloj kući dodajučći kako sadašnji zakoni nemaju smisla. Obrazložio je kako nove mjere nisu ‘zavjera da se svima oduzme oružje’.

“Vjerujem da možemo pronaći način da smanjimo oružano nasilje, a da sve bude u skladu s Drugim amandmanom Ustava”, kazao je Obama. Naveliko već neko vrijeme kritizira Kongres, koji odbija predstaviti nove zakone o oružju, iako prema istraživanjima 84 posto Amerikanaca podržava temeljitiju provjeru za one koji kupuju oružje.

Američki je predsjednik često isticao kako mu je najteža ‘epizoda’ u mandatu bila pokolj 20 djeca i 6 odraslih u osnovnoj školi u Connecticutu 2012. godine. Uz suze koje su mu se slijevale niz lice Obaa je rekao da se razbjesni svaki put kad se sjeti to dvadesetoro djece. “Taj me dan promijenio. Stvarno sam se nadao da će se zemlja zbog toga promijeniti”, dodao je.

Njegovi su protivnici odmag kritizirali najavljene mjere. Republikanski kandidat Jeb bush rekao je kako zaštita Drugog amandmana Amerikance čini sigurnijima i jačima. “Trebali bismo napraviti sve što možemo da pojačamo to pravo. Oni koji se drže zakona, a koji su obučeni da se sami brane, tvore sigurniju Ameriku”, kazao je.

Komentiraj