VIDEO: Naoružani bugarski seljaci vezali migrante: “Vratite se u Tursku!”

EPA/ORESTIS PANAGIOTOU

Amaterska snimka snimljena u Bugarskoj prikazuje naoružane seljake kako uhićuju trojicu migranata i vežu im ruke iza leđa dok leže u šumi, prenosi u ponedjeljak BBC.

Jedan od lokalnih stanovnika organiziranih radi zaštite granice od migranata kaže im: “Bugarska ne, vratite se u Tursku”.

Video je snimljen u Strandji, brdovitom području uz granicu s Turskom, izvijestili su bugarski mediji.

Zapovjednik granične policije Antonio Angelov rekao je za televiziju BTV da su takva uhićenja nezakonita.

Bugarska je podigla 95 kilometara bodljikave žice uz granicu s Turskom dugu 269 kilometara.

Prema Angelovu, trojica migranata na snimci rekla su da su Afganistanci. Videosnimka je u ponedjeljak bila glavna vijest u bugarskim medijima.

Samoorganizirani seljaci, od kojih je najmanje jedan bio naoružan mačetom, stajali su pod stablom, a jedan je migrantima na lošem engleskom rekao da se vrate u Tursku. Migranti su izgledali uplašeni i nisu pružali otpor, navodi BBC.

Bugarski susjed Grčka oštro je kritizirala Makedoniju zbog lošeg postupanja prema migrantima na graničnom prijelazu Idomeni u nedjelju.

https://www.youtube.com/watch?v=0qZHYnloQ_c

Makedonske snage reda koristile su “suzavac i gumene metke prema ljudima koji nisu predstavljali prijetnju, koji nisu bili naoružani”, rekao je grčki premijer Aleksis Cipras. “Radi se o velikoj sramoti za europsku društvo i za zemlju koja želi biti njezin dio”, naglasio je.

UNHCR se gotovo istovremeno oglasio i također osudio makedonsku policiju zbog korištenja suzavca na granici s Grčkom te rekao da takve akcije štete slici Europe.

Makedonski policajci u nedjelju su u Idomeniju na grčko makedonskoj granici suzavcem rastjerivali stotine migranata koji su htjeli srušiti ogradu na granici, a pritom je dio migranata pretrpio ozljede.

Policija je počela bacati suzavac kada su nešto prije podneva migranti, koji su se okupili tražeći otvaranje granice zatvorene početkom ožujka, pokušali srušiti ogradu.

Makedonska policija je potvrdila izgrede na granici, ali je demantirala uporabu suzavca, rekavši da je to učinila grčka policija.

U ponedjeljak ujutro u Idomeniju je bilo mirno. Od desetero migranta primljenih u bolnicu u nedjelju samo je dvoje ostalo hospitalizirano.

Komentiraj