Arhiva Nacionala

VIDEO: Ennio Morricone dobio zvijezdu na Stazi slavnih u Hollywoodu

Talijanski filmski skladatelj Ennio Morricone, nominiran ove godine za Oscara za rad na filmu “Mrska osmorka” (The Faithful Eight) dobio je svoju zvijezdu na Stazi slavnih u Hollywoodu.

Morricone (87), je skladao glazbu za više od 450 filmova, od “spaghetti” vesterna 60-ih godina, preko talijanske crnohumorne drame Ettorea Scole “Ružni, prljavi, zli” i britanskog filma “Misije” Rolanda Joffea s Robertom De Nirom i Jeremyjem Ironsom do filmske drame Quentina Tarantina “Mrska osmorka”.

Morricone je favorit za ovogodišnjeg Oscara na dodjeli koja će se održati s nedjelje na ponedjeljak, nakon pet nominacija prethodnih godina.

Uz Morriconea je u petak na svečanoj dodjeli ‘zvijezde’ bio i redatelj Tarantino koji je rekao da ima “golemu zbirku ploča koje je skupljao otkad je bio dijete i da je shvatio da je među njima najviše onih s glazbom Ennija Morriconea”.

Rođen u Rimu, Morricone je karijeru skladatelja glazbe za film počeo 1961. godine s filmom “Il Federale.”

Počasnog Oscara primio je 2007. godine za “veličanstven i raznorodan doprinos umjetnosti filmske glazbe”, radeći s velikim redateljima kao što su Bernardo Bertolucci, Lina Wertmuller, Brian De Palma, Roman Polanski i Oliver Stone.

Skladatelj se najviše istaknuo u suradnji s redateljem Sergiom Leoneom u seriji vesterna s Clintom Eastwoodom u glavnoj ulozi kao što su “Za šaku dolara”, “Za dolar više”…

Morricone je skladao glazbu i za filmske klasike kao što su “Bitka za Alžir”, “Cinema Paradiso” i “Bilo jednom u Americi”.

https://youtu.be/ZYTCTImOiK0

Komentiraj