Vanjskopolitički stručnjak za nacional.hr o izborima u Turskoj: “Ovo je matematička pobjeda Erdogana, nisu svi uz njega. Društvo želi promjene”

Branimir Vidmarović, vanjskopolitički analitičar, komentirao je za nacional.hr pobjedu turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u drugom krugu izbora u Turskoj.

Podsjetimo, tursko visoko izborno povjerenstvo objavilo je da je Erdogan dobio 52,14 posto glasova. Njegov suparnik Kilicdaroglu osvojio je 47,86 posto glasova.

Na početku, Vidmarović nam je rekao da je na početku bilo dosta tijesno te da su ovo bili izbori s velikom dozom intrige. “Erdogan je po prvi puta u svojoj vladavini doživio ovakvu konkurenciju. To govori o dosta činjenica o raspoloženju ljudi unutar same Turske. Sve što će se odvijati dalje u turskoj politici, bit će dosta teško za samog Erdogana i njegovu stranku”, kaže nam vanjskopolitički stručnjak.

Potom smo ga upitali kako će Erdoganova pobjeda utjecati na njegovog protivnika, budući da mu je ranije poručio: “Baj, baj Kemal”.

‘Oporba bi iz ovoga trebala naučiti dosta stvari’

Vidmarović kaže da neće biti ništa loše u smislu nekakvih represija. “To je interesantno za tursku politiku. Nakon pokušaja državnog preokreta, turska politika postala je jako represivna prema državnim činovnicima, novinarima. Istovremeno, imamo i ovakve izbore koji su transparentni, demokratski, idu u drugi krug”, govori Vidmarović za nacional.hr.

Smatra kako je ovo dobra lekcija za oporbu. “Mislim da bi oporba iz ovoga trebala naučiti dosta stvari, a to je da treba birati druge kandidate. Gradonačelnik Istanbula ili Anakre bio je prepoznatljiviji od Kilicdaroglua. Poučak za oporbu jest da treba stvarati predizborni program daleko prije samih izbora i konsolidirati snage prije, a ne graditi popularnost na problemima vladajuće koalicije”, pojašnjava naš sugovornik.

Oporba bi, po njegovom mišljenju, trebala sustavno raditi na kontriranju vladajuće stranke prije izbora. “Plus, treba pažljivo osluškivati koga narod želi vidjeti kao kandidata. Kilicdaroglu nije bio glavni miljenik oporbe i oporbeno nastrojenih ljudi. Bilo je drugih popularnijih, eksponiranijih kandidata”, govori.

‘Poučak za zapadne zemlje…’

Spomenuo je Vidmarović i poučak za Zapadne zemlje. “Ne podcjenjujmo turski život i tursku demokraciju te njihov narodni odabir”, navodi.

S obzirom na rezultat i činjenicu da je to bio drugi krug, kaže Vidmarović, to nam govori da je tursko društvo podijeljeno. “Ne možemo reći da je tursko društvo većinski za Erdogana, vide se promjene i u samoj Turskoj. Rezultat 52,14% ne govori o tome da je tursko društvo nadmoćno uz Erdogana. Ovo je njegova matematička pobjeda koja ne svjedoči o tome da su svi uz njega. Društvo se mijenja i traži promjene”, zaključio je Branimir Vidmarović u razgovoru za nacional.hr.

Erdogan ostaje turski predsjednik, ranije se obratio pristašama: “Zajedno smo do groba. Baj, baj Kemal”

 

 

 

Komentiraj

nacional banner
nacional banner