Erdogan ostaje turski predsjednik, ranije se obratio pristašama: “Zajedno smo do groba. Baj, baj Kemal”

Oba predsjednička kandidata u drugome krugu izbora u Turskoj, aktualni predsjednik Recep Tayyip Erdoğan i njegov protukandidat Kemal Kılıçdaroğlu glasali su u nedjelju, Kılıçdaroğlu u školi u glavnome gradu Ankari, a Erdoğan u Istanbulu.

Recep Tayyip Erdogan pobjedio je u drugom krugu izbora u Turskoj.

Tursko visoko izborno povjerenstvo objavilo je da je dobio 52,14 posto glasova. Njegov suparnik Kilicdaroglu osvojio je 47,86 posto glasova.

Gotovo svi glasački listići su prebrojani. Ovo je privremeni rezultat – službeni rezultat bit će objavljen za nekoliko dana.

Erdogan se obratio pristašama: “Baj, baj Kemale”

Erdogan se obratio pristašama. Ako Bog da, bit ću vrijedan vašeg povjerenja kao što sam bio posljednju 21 godinu”, kaže.

“Zajedno smo do groba”, dodaje.

“Prije izbora sam rekao da ova ljubav ovdje ne prestaje. Baj, baj, Kemale”, rekao je Erdogan. Pobjeda je, ističe, otvorila vrata u “novo tursko stoljeće”.

“Glavna oporba smatrat će mog suparnika odgovornim za loš rezultat”, dodao je Erdogan.

Zašto se pojavljuju dva različita rezultata?

Preliminarni, neslužbeni rezultati turske državne novinske agencije Anadolu pokazali su da sadašnji predsjednik Recep Tayyip Erdogan vodi sa 67% prebrojanih glasačkih kutija. No, ANKA, konkurentska novinska agencija, dala je neznatnu prednost protukandidatu sa 69% prebrojanih glasačkih kutija.

Valja podsjetiti da je Anadolu Agency provladina, dok je ANKA u vlasništvu opozicije, tako da to donekle objašnjava neslaganje. Međutim, u jednu stvar možemo biti sigurni – ovo je vrlo tijesna utrka i čini se da će se tako i nastaviti, piše SkyNews.

Erdogan se oglasio na Twitteru

Erdogan je obećao da će “izaći kao pobjednik” u drugom krugu. U izjavi na Twitteru turski je predsjednik rekao da je, bez obzira na rezultat, pobjednik prvog kruga prije dva tjedna bila “turska demokracija i turska nacija”, a glasovanje je proteklo u “svečanoj atmosferi koja priliči našoj demokraciji”.

“Turska je pokazala da je jedna od zemalja s najnaprednijom demokratskom kulturom u svijetu. Izaći ćemo kao pobjednici iz izbora 28. svibnja povećanjem stope glasova koju smo dobili 14. svibnja i nadamo se da ćemo postići povijesni uspjeh”, dodao je, piše N1.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner