OREŠKOVIĆ NA KONFERENCIJI ‘PRORAČUN ZAOKRETA’ “U investicijskom biznisu vidio sam sve – good, bad i ugly”

Tomislav Krasnec/PIXSELL

Hrvatski premijer Tihomir Orešković danas se na konferenciji ‘Proračun zaokreta’ u Zagrebu obraća hrvatskoj javnosti prezentacijom o državnom proračunu koji treba biti donesen.

Orešković je jučer sudjelovao na investicijskom summitu Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), gdje je prezentirao program reformi. Premijer Orešković je predstavio strateške prioritete svoje vlade i glavne prekogranične investicijske projekte u energiji i infrastrukturi.

“Posebnu pozornost posvetit ćemo svim aktivnostima koje potiču gospodarski rast, stvaraju nova radna mjesta, pozitivnu investicijsku klimu i podižu životni standard naših građana”, rekao je premijer Orešković na summitu na kojem su se okupili premijeri, ministri, politički čimbenici i vodeći poduzetnici iz hrvatskog jugoistočnog susjedstva.

Pratite uživo:

Orešković je rekao kako je na početku mandata išao u Kitzbuhel, gdje je imao priliku predstaviti Hrvatsku, te planove i ideje. “To je bila moja prva mogućnost da vidim kako će naše poruke i planovi rezultirati – i rezultirali su dobro”, rekao je Orešković. Proučio je i kako će prvi glavni potez nove vlade biti proračun. Uvjeren je kako će nova Vlada stvoriti pozitivnu klimu. “Vidi se da su investitori počeli kupovati naše pokretnice”, dodao je.

Konferencija je kasnije gotovo sat vremena, a Orešković se ispričao jer je imao sastanak s kineskom delegacijom, s kojima je razgovarao o investicijama. “Ja sam možda jedini premijer u regiji koji je i investitor, zato kad s njima pričam ja ih i razumijem. U investicijskom biznisu vidio sam sve – good, bad i ugly”, rekao je.

“Moj prvi jezik je engleski pa sam u Lndonu dominirao. Sad će svi misliti da svi Hrvati odlično pričaju engleski”, komentiravši jučerašnji summit u Londonu, kazavši kako je feedback bio ‘good, good, good’.

“Guverner i ja smo se našli kad sam preuzeo funkciju kao mandatar. Razgovarali smo što bi trebali promijeniti da smanjimo dug i vrtili smo neke modele”, naglasio je dodajući kako je uvjeren da će se dug vrlo brzo smanjiti.

“Svi znamo da u DUUDI-ju danas ima nekih 30 milijardi eura, ima svašta u DUUDI-ju. Ispred moga stana ima jedna dvorana od 40 kvadrata koja se raspada. Imamo takvih 1400 po Hrvatskoj koji nisu iskorišteni”, kazao je dodavši da se treba raditi na omogućavanju pokretanja nove tvrtke za manje od 30 dana. “Od Europske unije smo povukli 200 milijuna eura, od HBOR-a ćemo povući još 200, i od banke možda još 200. Moramo pomoći srednjim i malim poduzetnicima”, naglasio je.

“Neke se firme trebaju restrukturirati, a neke privatizirati. Moramo naći dobrog partnera da pojača taj dio gospodarstva”, dodao je. Komentirao je i situaciju u HAC-u, gdje imamo dug od 4.5 milijarde eura i ogromne kamate. “Mislim da možemo iskoristiti drugi stup Mirovinskog fonda i investirati i pokrenuti reforme koje će dati dobar ‘return’ na tu investiciju koja će na kraju biti benefit za mirovine”, poručio je.

Komentiraj