Opsežna koordinirana potražna akcija za nestalim hrvatskim državljaninom trajala je gotovo cijele noći u Hvarskome kanalu te je ujutro u subotu uspješno okončana pronalaskom nestaloga, priopćeno je iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) pokrenula je koordiniranu potražnu akciju za hrvatskim državljaninom, I.V. koji je u petak, 23. rujna kasno popodne nestao tijekom plovidbe iz uvale Oskorušica, na otoku Hvaru prema Bolu, otok Brač.

O nestanku Hrvata Središnjicu je obavijestio njegov prijatelj nakon što nestali nije pristao u odredište do 21 sat, slijedom čega je MRCC Rijeka u koordinaciji sa nadležnom Lučkom ispostavom Split te Pomorskom policijom (PP) Split pokrenula potražnu spasilačku akciju na splitskom području za brodicom sa jednim članom posade. Putem obalnih radio postaja svi sudionici u pomorskome prometu obaviještavani su o nestalome te trajanju potražne akcije, navodi se u priopćenju.

Prema izvještaju MRCC Rijeka koordinirana SAR – akcija u području Hvarskoga kanala započela je noćas, a u potrazi su sudjelovali djelatnici Lučke kapetanije Split i Lučke ispostave Milna sa službenim plovilima, dok se nedugo nakon početka potrage u akciju uključilo i drugo raspoloživo plovilo PP Split te tri privatne brodice.

Iako su vremenski uvjeti tijekom večeri i noći bili povoljni, potraga je u 2 sata privremeno prekinuta te je istim intenzitetom nastavljena u subotu ujutro 24. rujna u 6 sati. No, s obzirom da tijekom cijele noći MRCC Rijeka nije zaprimila dojavu o pronalasku nestaloga niti njegove brodice, jutros u 7 sati u potragu je uključen i zrakoplov Obalne straže RH koji je obavio nekoliko preleta u poligonu potrage do 8 sati, kada su djelatnici Lučke ispostave Milna dojavili u Središnjicu o pronalasku nestaloga Hrvata, živoga i neozlijeđenoga kako pluta na vlastitoj brodici između Jelse i Sumartina.

U okviru očevida o uzrocima nestanka djelatnici Lučke kapetanije Split i Lučke ispostave Milna utvrdili su da se nestanak dogodio uslijed havarije pogonskoga stroja koji je nestali, navodno, pokušao samostalno osposobiti za daljnju plovidbu.

Po okončanju očevida havarirana brodica otegljena je službenim plovilom splitske Kapetanije u polazišnu luku Oskorušica, čime je akcija uspješno okončana, stoji u priopćenju Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

Komentiraj