Najkasnije do 30. lipnja 25 inovativnih farmaceutskih kompanija koje posluju u Hrvatskoj prvi put će na svojim internetskim strancima objaviti imena liječnika i zdravstvenih ustanova te podatke o tzv. novčanim prijenosima vrijednosti  u njihovu korist tijekom prošle godine.

 

To uključuje iznose donacija i sponzorstava, naknada za usluge predavanja, te podatke o plaćenim putnim troškovima, smještaju i kotizaciji za sudjelovanje na stručnim skupovima i kongresima.

Iznosi će biti objavljeni pojedinačno za one liječnike koji su za javnu objavu dali svoj pisani pristanak farmaceutskoj tvrtki s kojom surađuju. Za one koji nisu pristali na to podaci će biti prikazani zbirno, bez otkrivanja identiteta liječnika, ističu u udruzi Inovativna farmaceutska inicijativa (IF!), koja okuplja 25 proizvođača inovativnih lijekova na hrvatskom tržištu.

Kako u Hrvatskoj ne postoji  model financiranja dodatne izbrazbe liječnika, HZZO je kroz Etički ugovor omogućio farmaceutskim tvrtkama da ulažu u suradnju s liječnicima i podmiruju troškove njihova sudjelovanja na stručnim skupovima.

Temeljem Etičkog ugovora, koji vrlo striktno regulira pravila i uvjete pod kojima je takav prijenos vrijednosti moguć, farmaceutske kompanije već pet godina HZZO-u dostavljaju podatke o tim transferima, a sada će po prvi puta oni postati javno dostupni.

“Ponosni smo što je farmaceutska industrija prva u svijetu koja će javno objaviti podatke o prijenosu vrijednosti, čime želimo postići punu transparentnost odnosa te dodatno unaprijediti suradnju i razmjenu znanja inovativne farmaceutske industrije sa zdravstvenim radnicima i organizacijama”, kaže predsjednica IF! Tatjana Tomljanović.

Naša je zajednička odgovornost, dodaje Tomljanović, da približimo medicinsku inovaciju bolesnicima i poboljšamo ishode liječenja, za što je potrebna kvalitetna suradnja industrije i zdravstvenih radnika.

Budući da je Inovativna farmaceutska inicijativa članica Europskog udruženja inovativnih farmaceutskih kompanija i udruženja (EFPIA), Hrvatska je jedna od 33 zemlje koja je prema kodeksu te organizacije dužna javno objaviti te podatke.

Iako farmaceutska industrija nastoji ohrabriti liječnike da u što većem broju daju suglasnost za javnu objavu podataka o prijenosu vrijednosti, u udruzi ističu kako taj broj varira od države do države.

Komentiraj

PREKOIlustracija
Podijeli objavu
Prethodni članakMaduro odbija ove godine održati referendum
Sljedeći članakFELJTON Pobuna heretkinje iz Somalije
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.