Ruski borbeni zrakoplov SU-34 upao je u turski zračni prostor unatoč radarskim upozorenjima, objavilo je u subotu tursko ministarstvo vanjskih poslova, a NATO istaknuo da će štititi teritorijalni integritet svoje članice.

Turska je u studenom prošle godine srušila ruski zrakoplov što je izazvalo velike napetosti u bilateralnim odnosima. Moskva je uvela sankcije Turskoj koje pogađanju njezin izvoz i turizam.

Ankara je pozvala ruskog veleposlanika zbog incidenta koji se dogodio u petak navečer, stoji u priopćenju i dodaje kako je to jasan znak da Rusija želi eskalaciju u odnosima s Turskom.

“Rusiji smo jasno dali do znanja da ne upada u turski zračni prostor, koji je ujedno i zračni protor NATO-a”, navodi se.

“Još jednom naglašavamo da će Rusija snositi odgovornost za neželjene posljedice zbog takvog neodgovornog ponašanja”, ističu u turskom ministarstvu.

Glavni tajnik NATO-a pozvao je Rusiju da se ponaša odgovorno i poštuje zračni prostor Saveza. “Rusija mora poduzeti sve nužne mjere kako se takve stvari ne bi ponavljale”, rekao je Jens Stoltenberg u priopćenju.

“NATO stoji uz Tursku i podupire teritorijalni integritet svoje saveznice”, istaknuo je.

Komentiraj