Trump zadržao Obamino ukidanje sankcija Iranu

EPA/RON SACHS / POOL

Sjedinjene Države će nastaviti politiku ukidanja sankcija Iranu u sklopu povijesnog dogovora o nuklearnom programu Teherana kojeg je 2015. potpisao Barack Obama, a kojeg je Donald Trump obećao “poderati”.

Dva dana prije predsjedničkih izbora u Iranu, gdje se umjereni Hassan Rouhani nada drugom mandatu, američka diplomacija je najavila produljenje ublaženja gospodarskih sankcija Teheranu kao što je predviđeno međunarodnim dogovorom o nuklearnom programu od 14. srpnja 2015.

Istovremeno je američko ministarstvo financija objavilo nove sankcije iranskim dužnosnicima povezanim s programom balističkih projektila.

U vezi nuklearnog programa, američka vlada je informirala Kongres da će Sjedinjene Države nastaviti ublažavati sankcije prema američkim obvezama ukidanja tih sankcija povezanih s Joint Comprehensive of Action (JCPOA), sporazumom pokrenutim 16. siječnja 2016. između Irana i velikih sila Sjedinjenih Država, Rusije, Kine, Francuske, Velike Britanije i Njemačke.

JCPOA predviđa međunarodnu civilnu kontrolu nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje sankcija koje su zagušile ekonomiju te regionalne sile.

Komentiraj