Američki predsjednik Donald Trump je u srijedu rekao kako misli da  je Susan Rice, savjetnica bivšeg predsjednika Baracka Obame, počinila kazneno djelo tražeći identitete Trumpovih suradnika koji su spomenuti u prisluškivanim razgovorima, prenosi The New York Times.

Trump u razgovoru za te novine nije htio otkriti je li obavještajnim putevima provjerio svoju tvrdnju o Rice, te je istaknuo da će sve objasniti “u pravo vrijeme”. Rice je za Reuters odbila komentirati njegove optužbe.

Trump i njegovi saveznici pozivaju se na nepotvrđene izvještaje da je Rice, koja je radila kao Obamina savjetnica za nacionalnu sigurnost, odala imena Trumpovih pomagača koji su otkriveni u nadzoru američkih službi nad inozemnim akterima.

Rice je u utorak za MSNBC obacila te izvještaje kao “apsolutno lažne”.

Prema petero službenika američkih obavještajnih službi, Rice se služila standardnom procedurom u svom zahtjevu Agenciji za nacionalnu sigurnost (NSA) za otkrivanjem imena američkih građana koji su bili u kontaktu s Rusima i čiju je komunikaciju pratio američki sigurnosni aparat. Nije vjerojatno da je ona mogla znati tko je od njih povezan s Trumpom, smatraju ti službenici.

Rice kao dužnosnica Bijele kuće nije mogla narediti NSA-u da otkrije njihove identitete, mogla je to samo zatražiti.

Takvi zahtjevi koji su omogućeni visokim dužnosnicima pokreću pravnu i obavještajnu istragu agencije kojom se odlučuje bi li otkrivanje tih imena imalo obavještajnu vrijednost ili bi ono prijetilo državnoj sigurnosti Sjedinjenih Država.

U zahtjevu savjetnice Rice nema ničeg neobičnog ili sumnjivog, istaknuo je jedan dužnosnik, dodavši kako je to slučaj pogotovo zato što su se njime mogla otkriti imena ruskih obavještajaca koji djeluju u SAD-u.

Komentiraj