Jedan od posljednjih preživjelih iz najpoznatijeg zatvorskog bijega u Drugom svjetskom ratu poznatom pod imenom ‘The Great Escape’, Australac Paul Royle preminuo je u dobi od 101 godine, prenosi BBC.

Royle je bio jedan od 76 pilota koji su pobjegli iz zloglasnog nacističkog logora Stalag Luft III u okupiranoj Poljskoj 1944. godine. Njihov je hrabar podvog ovjekovječen u filmu ‘The Great Escape’ iz 1963. godine u kojem glumi slavni Steve McQueen.

 

  • Royle je preminuo u bolnici u Perthu u nedjelju nakon opercija kuka. Njegov sin kazao je kako je Royle živio ‘punim plućima’, a koban je bio pad u kojem je slomio kuk, zbog čega je i završio na operacijskom stolu.

 

Prije 71 godinu, piloti su pobjegli kroz tajni tunel, a u prošlogodišnjem intervjuu Royle je rekao kako se još uvijek dobro sjeća tog bijega kroz snijegom prekrivenu borovu šumu.

“Bilo je vrlo ugodno. Sve što smo vidjeli bile su hrpe snijega i boroca. Snijeg je bio posvuda, a mi smo se smrzavali”, rekao je Royle. Sa još je jednim bjeguncem hodao cijelu noć i sakrio se u grmlju, ali nakon nekog su vremena ponovno uhvaćeni. Samo tri muškarca, od 76 koji su pobjegli, nacisti nisu uhvatili. Od 73 koje su još jednom ulovili, nacisti su pedeset ustrijelili.

Komentiraj