STRUČNJACI Značajan napredak Pjonjanga u razvoju balističkih raketa lansiranih s podmornice

FaH

Sjeverna Koreja ispalila je u srijedu uz svoje istočne obale balističku raketu s podmornice, objavila je južnokorejska vojska, a stručnjaci kažu da je ovim pokusom Pjongjang pokazao da je napredovao u tehnologiji balističih raketa lansiranih s podmornice.

Raketa je ispaljena s podmornice u blizini obalnog grada Sinpa, 48 sati nakon što su počele godišnje vojne vježbe 50.000 južnokorejskih i 25.000 američkih vojnika. Godišnji manevri pod nazivom Ulchi Freedom tijekom dva tjedna prvenstveno su simulacija na računalu, ali svejedno mobiliziraju veliki broj vojnika. Seul i Washington kažu da je karakter tih manevara isključivo obrambeni, ali Pjongjang u njima vidi provokaciju a ministarstvo vanjskih poslova čak ih kvalificira “neoprostivim zločinačkim činom” koji može ubrzati put poluotoka prema “rubu rata”.

Raketa ispaljena s podmornice u srijedu letjela je nakon lansiranja skoro 500 kilometara prema Japanu, i dosegla je zonu u kojoj japanske snage nadziru zračni prostor. Sposobnost za lansiranje balističnih raketa s podmornice znači da će Sjeverna Koreja biti u stanju zaobići proturakteni sustav koji treba biti postavljen na južnokorejskom teritoriju i djelovati čak i u slučaju uništenja sjevernokorejskog raketnog arsenala na kopnu.

Projektil je sa podmornice ispaljen pod visokim kutem, javlja južnokorejska agencija Yonhap, a proračuni pokazuju da bi puni doseg rakete bio oko 1000 kilometara uobičajenom putanjom.  To pokazuje da su se isplatili napori uloženi u razvoj raketa lansiranih s podmornice, kažu stručnjaci. Jeffrey Lewis sa kalifornijskog Instituta za međunaroda istraživanja kaže kako izgleda da je pokus bio uspješan. “Ne znamo da li je ostvarenih 500 kilometara puni domet ili domet pod ovim kutem lansiranja, ali u svakom slučaju projektil radi”, ocijenio je on,

Joshua Pollack, urednik časopisa Nonproliferation Review, kaže da je ovladavanje tehnologijom lansiranja balističkih projektila s podmornica znak velikog tehnološkog napretka ali i prestiža, jer tu sposobnost posjeduje samo još šest država u svijetu.

Sjevernokorejska mornarica u travnju je izvela pokusno lansiranje rakete s podmornice koja je preletjela 50 kilometara nakon lansiranja, ali vojni analitičari kažu da to nije bilo pravo isprobavanje balističkog projektila već samo proba lansiranja rakete dok je podmornica zaronjena. Južnokorejski izvori kažu da je na danas lansiranoj raketi korišteno kruto gorivo, što omogućuje da se lansiranje obavi brže i fleksibilnije a da je sam projektil imao dva pogonska stupnja čime je povećan njegov doseg.

Južna Koreja vjeruje da njezina sjeverna susjeda u svojoj mornarici ima podmorničku flotu ruske i kineske konstrukcije, relativno staru i ograničenog dosega. Idući korak za Pjongjang bit će razvoj flote podmornica koja će biti dovoljno velika da primi balističke rakete, velikog doplova i smanjenog akustičnog odraza. Sjeverna Koreja ranije je objavila da je uspjela konstruirati dovoljno male nuklearne bojeve glave koje mogu stati na raketu. Strani stručnjaci kažu da Pjongjang ipak još nije uspio dovoljno razviti rakete da te bojeve glave budu zaštićene šri letu velikim brzinama.

Sjeverna Koreja nekoliko je mjeseci testirala rakete i izvela četvrti nuklearni pokus u siječnju te neki stručnjaci ocjenjuju da međukorejski odnosi nisu bili tako napeti od sedamdesetih godina. Nervoza je pojačana nedavnim valom bijega Sjevernokorejaca iz zemlje, među kojima je najupečatljiviji zamjenik sjevernokorejskog veleposlanika u Londonu koji je prošli tjedan s obitelji prebjegao u Južnu Koreju. U ponedjeljak je južnokorejska predsjednica Park Geun-Hye upozorila na opasnost od sjevernokorejskog odgovora nakon tih slučajeva. U priopćenju Korejska narodna vojska objavila je da su postrojbe smještene na granici “potpuno spremne za odmazdu”.

Komentiraj