EPA/VALDRIN XHEMAJ

Stoltenberg pozvao čelnike Srbije i Kosova da smanje napetosti

Čelnik NATO-a Jens Stoltenberg u petak je pozvao čelnike Kosova i Srbije da smanje napetosti narasle proteklih tjedana nakon što je Srbija na Kosovo poslala vlak na kojem je na više jezika bilo ispisano “Kosovo je Srbija” i kojeg je na granici zaustavila kosovska policija.

Srpski predsjednik Tomislav Nikolić je optužio vlasti u Prištini da žele započeti rat dok njegov kosovski kolega Hashim Thaci tvrdi da Srbija želi iskoristiti model kojim je Rusija anektirala Krim kako bi to učinili sa sjevernim Kosovom.

Napetosti su dodatno narasle ovog tjedna kad su kosovske vlasti najavile da će ukloniti zid kojeg su Srbi izgradili u etnički podijeljenoj Mitrovici.

“Ne treba nam više retorike, nego dijaloga, trebamo smanjiti tenzije i izbjegavati incidente… te ići naprijed prema normalizaciji odnosa između Prištine i Beograda”, rekao je glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg nakon susreta s kosovskim premijerom Isom Mustafom.

Europska unija i NATO smatraju kako je integracija država zapadnog Balkana u te institucije put prema jamstvu mira u regiji koja se i dalje nosi s posljedicama ratova nakon raspada Jugoslavije početkom devedesetih godina prošlog stoljeća. Danas se na području Kosova nalazi 4500 NATO-vih vojnika.

Kosovski Albanci čine oko 90 posto od 1,8 milijuna stanovništva te mlade države. Na sjeveru Kosova živi srpska manjina od između 40 i 50 tisuća ljudi koji ne priznaju vlast Prištine.

Normalizacija odnosa je ključni uvjet za napredak u pregovorima na putu prema Europskoj uniji za obje države.

Komentiraj