Stoltenberg: Nema približavanja stajališta NATO-a i Rusije oko Ukrajine

FaH

Veleposlanici zemalja članica NATO-a sastali su se srijedu u Bruxellesu s ruskim veleposlanikom pri Savezu, a sastanak nije doveo do približivanja stajališta oko Ukrajine, izjavio je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

“Nije došlo do približavanja stajališta, ali je bila dobra prigoda za razjašnjenje međusobnih stajališta”, rekao je Stoltenberg.
“Ruski potezi u Ukrajini ugrozili su euroatlantsku sigurnost kao i odnose NATO-a i Rusije”, rekao je Stoltenberg nakon sastanka dodajući da bi rješenje sukoba na miran način u istočnoj Ukrajini pridonijelo poboljšanju odnosa.
Stoltenberg je istaknuo da je sastanak bio “koristan  i otvoren”.
“Saveznici u NATO-u jasno su rekli da su jedinstveni u potpori ukrajinskom suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti”, rekao je glavni tajnik.
Ovo je bio prvi sastanak Vijeća NATO-Rusija od travnja, a prije toga nisu se sastajali skoro dvije godine zbog ruske aneksije Krima i proruskih separatističkih napada na istok Ukrajine 2014. NATO optužuje Moskvu da opskrbljuje pobunjenike oružjem te da onamo šalje vojne snage.
Vijeće NATO-Rusija uspostavljeno je 2002. i ono služi kao forum za konzultacije o sigurnosnim pitanjima i praktičnoj suradnji o cijelom nizu pitanja.

Komentiraj