Splitski gradonačelnik pod pritiskom investitora zbog trgovačkog centra

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar ovih je dana pod snažnim pritiskom investitora iz tvrtke Mejaši grupa, koja na glavnom prilazu gradu upravo dovršava trgovački centar vrijedan 1,34 milijardi kuna. Od njega se traži da ublaži uvjete za izgradnju okolne infrastrukture, prije svega pristupnih prometnica, kako bi se površinom najveći i cijenom najskuplji centar u Dalmaciji otvorio do početka ljeta. Međutim, tu su nastali problemi jer, kako Nacional doznaje, prihvaćanjem tih prijedloga Baldasar bi nanio ozbiljnu štetu splitskom gradskom proračunu, a vrlo vjerojatno počinio bi i kazneno djelo.

[quote_box_center]

  • Izgradnju najvećeg trgovačkog centra u Dalmaciji od samog početka prate problemi
  • Sve je kulminiralo kaznenom prijavom koju je izvođač radova podnio protiv investitora

[/quote_box_center]

Mejaši grupa upravo je na temelju obveze da će izgraditi dvije prometnice dobila dozvolu za gradnju, ali i mogućnost da proširi veličinu centra. Po Generalnom urbanističkom planu Splita odobren im je “bonus” od 25 posto, a zbog te investicije splitski GUP se čak morao naknadno mijenjati. Osim toga, obveza izgradnje nastavka Ulice Domovinskog rata – jedne od dviju velikih gradskih avenija – te spoja na Vukovarsku ulicu dodatno je regulirana ugovorom između Grada Splita i tvrtke Mejaši grupa. Iako je centar Mall of Split trebao biti otvoren već u travnju, pa je rok potom pomaknut na lipanj, izvjesno je da se to neće dogoditi prije jeseni. Investitori još uvijek nisu ni otkupili zemljište i obiteljske kuće koje se nalaze na trasi prometnica, u ionako kaotičnom predjelu Splita koji vizurama podsjeća na favele. Umjesto toga, pritišću Baldasara i ucjenjuju ga da će biti proglašen kočničarom najveće investicije u gradu u proteklih desetak godina, zahvaljujući kojoj bi trebalo biti zaposleno oko 1300 radnika. Radi se o trgovačkom centru s više od 200 prodajnih prostora na šest etaža, kompleksom kinodvorana, food courtom i golemom javnom garažom s 2300 parkirnih mjesta. Površina će mu biti veća od 62.000 četvornih metara i po tome je među pet najvećih hrvatskih trgovačkih centara. To je tek jedan od tri projekta u Hrvatskoj koji se grade po principu zelene gradnje i imat će certifikat Leed Gold, odnosno optimiziranu potrošnju energije.

No od samog početka prate ga problemi: kamen temeljac položen je još prije četiri godine, ali je zbog propasti angažiranih građevinskih tvrtki gradilište godinama bilo praktički konzervirano. Ni investitore koje predstavlja poduzetnik Kristijan Gelo, a riječ je o nekoliko banaka i investicijskih fondova okupljenih u konzorcij, teškoće nisu zaobišle. Nakon što su teškom mukom sklopili financijsku konstrukciju, krajem prošle godine pod prijetnjom tužbe bili su prisiljeni sklopiti nagodbu s Baldasarom i uplatiti preostalih petnaestak milijuna kuna duga za komunalni doprinos. Ali prošlog tjedna protiv Kristijana Gele i njegovih suradnika Ivana Šarenca i Arndta Schilkowskog upućena je kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu zbog nepoštivanja ugovora, prijevare i lažnog prikazivanja činjenica.

25.10.2013., Zadar -  U Falkensteiner hotelu u Punta Skali dodjeljene su nagrade "Covjek - kljuc uspjeha u turizmu". Svecanosti su prisustvovali premijer Zoran Milanovic te ministri Darko Lorencin i Gordan Maras te brojni drugi uvazeni gosti.  Photo: Filip Brala/PIXSELL
Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar našao se pod pritiskom investitora zbog pristupnih cesta trgovačkom centruFoto: Filip Brala/PIXSELL

KAZNENU PRIJAVU PODIGLA JE GRAĐEVINSKA TVRTKA MUCIĆ & CO. iz Sinja, glavni izvođač radova na Mall of Splitu, koja je trenutačno vlasnik objekta izgrađenog otprilike 85 posto. Njen vlasnik Stanislav Mucić za Nacional tvrdi da mu je dosad plaćeno tek oko 55 posto novca, odnosno da mu Gelo i suradnici duguju gotovo 15 milijuna eura. Osim toga, prijeti mu još 7,5 milijuna eura ugovorene kazne ako centar ne dobije uporabnu dozvolu na vrijeme, a sasvim je izvjesno da se to neće dogoditi jer su upravo pristupne prometnice zbog kojih se poduzima pritisak na Baldasara uvjet za izdavanje dozvole. Na koncu, neprestano odgađanje radova zbog neriješene financijske konstrukcije i neotkupljenog zemljišta stvorilo mu je dodatne troškove, a umjesto investitora on je sam morao plaćati podizvođače. Čak je pristao na otpis više od pola milijuna eura dugovanja, premda je svjestan da je time nanio štetu vlastitoj tvrtki. “Ugroženo je poslovanje moje tvrtke, ali i brojnih partnera angažiranih na ovom projektu. Želimo biti pošteni i ne želimo se dovesti u situaciju u kojoj nećemo moći ispunjavati svoje obveze”, kaže Mucić za Nacional. Njegova tvrtka je prije dvije godine bila na rubu bankrota zbog nemogućnosti naplate brojnih potraživanja i predstečajnih nagodbi svojih dužnika, ali s bankama je ispregovarala reprogram dugova uz uvjet da se problemi u budućnosti ne rješavaju putem instituta predstečajne nagodbe.

“Od nas se pokušava napraviti biljke koje o ničemu ne odlučuju, premda materijalno odgovaramo za svaki detalj na gradilištu. To neće ići tako pa i neka se gradilište konzervira, sve dok Državno odvjetništvo ne odradi svoj posao”, najavljuje Mucić. Ipak, kako Nacional doznaje, afera oko pokretanja kaznenih prijava – koja je u lokalnim medijima snažno odjeknula – već ovog tjedna mogla bi dobiti epilog jer je svim stranama u interesu da se problem riješi i da se Mall of Split ipak dovrši.

KRISTIJAN GELO, PODUZETNIK koji je u Splitu i okolici poznat i kao vlasnik hotela Palace u Kaštelima – jedinog u krugu od nekoliko desetaka kilometara koji je još uvijek zapušten i derutan pa godinama čeka obnovu – bojkotira medije i izbjegava konkretan odgovor na optužbe. Kako doznajemo iz kruga njegovih suradnika, on je već nekoliko puta bio na rubu smjene jer su vlasnici iz banaka i investicijskih fondova bili nezadovoljni načinom na koji se razvija projekt, no na koncu ih je uspio uvjeriti da će ga provesti do kraja.

Ipak, već danas izvjesno je da će se njegova vizija predstavljena prije skoro deset godina teško ostvariti: trgovački centar na Mejašima trebao je biti tek manji dio ambicioznog kompleksa nazvanog “Zapadna vrata grada”, u kojemu se među ostalim trebalo nalaziti čak pet poslovnih nebodera visokih i do stotinu metara. Realnost je pokazala da za to nema gotovo nikakva interesa na tržištu, ali i da je Geli i njegovim partnerima primarni interes bio izgraditi shopping centar, kojim se osigurava najlakši i najbrži povrat uloženog novca. Bit će najveći u Dalmaciji i jedan od najvećih u Hrvatskoj – ako se do njega uopće bude moglo pristupiti.

Komentiraj